Blog › Marko Ukota -

Dirkanje ni nujno drago (ni pa nikoli poceni)

Dirkanje je drago, to je trditev, ki smo jo že vsi sprejeli kot dejstvo, kar tudi do neke mere je. Veliko ljudi zaradi tega o športnem motociklizmu sploh ne razmišlja. Je pa beseda »drago« precej subjektivna in mislim, da se javnost ne zaveda, da je možno z relativno majhnimi sredstvi doživeti užitek vožnje po dirkališčih.

Blog › Marko Ukota -

Srbija: paralelno vesolje

Tokrat nas je siva pot odnesla globoko pod mejo, v Zaječar (SRB), kjer je bil 16. Motoskup in 46. Gitarijada, ter seveda še prvi supermoto dogodek v državi. S klubom smo se na stroške njihove občine odpravili dol in kar smo tam doživeli bo z nami ostalo do konca življenja. Več v nadaljevanju.

Blog › Marko Ukota -

MMW 2012: Bencin, Babe in Powerslajdi

Milje so zadnje dni prejšnjega tedna gostile Muggia Motors Week 2012, kar se prevede v Miljski teden motorjev (agregatov). Pojavilo se je vse, skozi kar teče fosilno gorivo in seveda še vse kar spada zraven: hostese, šank in muzika. Na improvizirani progi so vozili tudi supermoti, večinoma člani tržaškega kluba Aneip Olos. Sam sem se dogodka udeležil v soboto, da sosedom pokažem kaj pomeni made in Slovenija.

Blog › Marko Ukota -

Z gladkimi gumami po mokrem in blatnem

Naloga pnevmatik po mokrem je, da odrivajo vodo in tako ohranjajo stalen stik z asfaltom. To dosegajo s kanali v profilu, ki vodo ustrezno preusmerijo proč od kontaktne površine. Kaj pa se zgodi, če se na moker asfalt odpravimo s popolnoma gladkimi pnevmatikami? Kaj še, če so to po vrhu še dirkalne pnevmatike, ki ne funkcionirajo pod 50°C in z njimi poleg asfalta vozimo tudi po blatu? To sem ugotavljal na zadnji dirki v Pedaveni.

Blog › Marko Ukota -

In vendar se ne vrti

Blog zadnje dirke, na kateri sem imel težave z vrtenjem prednjega kolesa. Tokrat malce z zamudo, ker sem imel šolske obveznosti in sem se krivo počutil, če sem se lotil bloga pred njimi, tako na koncu nisem naredil ne prvega ne drugega. No trenutno so obveznosti rešene, zato v nadaljevanju več o dirki v Adrii.

Blog › Marko Ukota -

Najbolj garaško 4. mesto doslej

Ta teden je v Pomposi (blizu Chioggie, pod Benetkami) bila prva dirka letošnje supermoto sezone. Da, letos ponovno dirkam v prvenstvu Triveneto z Italijansko licenco, ker je v slovenskem 5 voznikov (v Trivenetu jih je samo v moji kategoriji 20+) in še 3 dirke so na Hrvaškem, tako se mi dirkati enostavno ne da, lovorike pa mi niso dovolj pomembne. Vrnimo se nazaj na temo; na tej dirki je bilo več težav in nezgod kot na katerekoli dirki doslej in nekatere lanske dirke so postavljale precej zahteven standard, zatorej je bilo kar pestro.

Blog › Marko Ukota -

Supermoto: težje kot na TV

Eno od najbolj pogostih vprašanj, ki so mi glede supermota postavljene je "koliko je končna hitrost". Če nisem pri volji odvrnem kar "250km/h najmanj", v nasprotnem primeru pa razložim, da verjetno prileze do 200 pa morda še kaj več, vendar na veliki večini prog take hitrosti ne doživimo. Med najmanj dobrodošlimi odgovori je pa ta, da ima njegov prijatelj Cagivo Mito, ki gre več.Pogosto se supermoto smatra tudi kot šport za tiste, ki jim z drugimi motocikli ni uspevalo. Odločil sem se, da bom predstavil nekaj argumentov, zakaj supermoto je spektakularen šport, ki si zasluži spoštovanje.

Blog › Marko Ukota -

Veriga in filter: jih bo treba prat!

Pozdravljeni bratje lenuhi, tokratni blog vam ne bo všeč, pisal bom namreč o najbolj osnovnem vzdrževanju motorja: čiščenjem verige in zračnega filtra. To je treba počet ne glede na to kakšen motor imate. Kako, kaj, kako pogosto in ostalo boste izvedeli v blogu.  

Blog › Marko Ukota -

Nevarno v centru varne vožnje

Prejšnji konec tedna je bila v centru za varno vožnjo Vransko tekma za državno prvenstvo in evropski pokal v supermotu. Žal je bila dirka brez bistva supermota; offroada. Nekateri očitno ne razumejo razliko med nami in CHD, naslednje leto se bom DPja udeležil kar z R1ko, če bo tako še naprej.  Kot je že stalnica zame je bilo pred dirko nekoliko drame in med vikendom prav tako. Tokrat sem brez slik, ker supermoto.si foto servisa ni bilo na mestu lica, bo treba brat!

Blog › Marko Ukota -

Dimna bomba v Vrtojbi

Dimna bomba. V to se je spremenil moj dirkalnik med drugo dirko za državno prvenstvo supermota, ki se je odvijala v Vrtojbi. Morda ste jezni, ker sem uporabil malce zavajajoč naslov, vendarna 24.com taki naslovi prinašajo kar veliko ogledov, morda bo pa tudi zame delovalo. Sploh pa, kliknili ste le, ane?

Blog › Marko Ukota -

Vrtojba je umazana!

V pripravah na dirko za Državno prvenstvo Slovenije in Triveneto v supermotu so Društvo Gas Vrtejba na svoji asvaltirani progi postavili še offroad (dirka bo 10.7. vabljeni vsi! ). Teden prej je bil omogočen trening in odločil sem se da dvignem rit in grem zadevo sprobat.

Blog › Marko Ukota -

"Test": Rieju 450ccm supermoto prototip

Po zelo dolgi pavzi supermota (od oktobra dalje) sem se minulo nedeljo končno spet naslikal na supermoto progi, da malo prahu iz sebe stresem. Dan sem preživel na Rieju Marathon 450ccm, ki je mutiral v supermoto obliko. Vožnjo so mi omogočili strici iz supermoto ekipe, ki ta motor trenutno uporabljajo in z njim tekmujejo v Italiji s Simone Comellini-jem v sedlu.

Blog › Marko Ukota -

Back in blue

Po dolgem pisarskem oddihu se ponovno oglašam. Zima je bila dolga, mrzla in predvsem dolgočasna, ker sem jo preživel brez vožnje jeklenega konjička. No sem le spet tukaj, vendar z drugačnim motorjem, letos se bom valjal po blatu!

Blog › Marko Ukota -

Lov na sponzorje: Video 2010

Živijo po dolgem času, ko se sezona konča in vreme nagaja motorji prah nabirajo. Se pa ob zadnjih dneh letošnjega leta pojavlja drugo delo. Pogovori z dosedanjimi sponzorji niso dosegli željenih rezultatov, zato si moram zavihati rokave in v roke vzet na pogled (še posebej v teh časih) nemogočo nalogo; iskanje sponzorjev. Vinogradu ni potrebna molitev, potrebna je motika.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri