Testi -

Gyro X

Po Kolnskem moto salonu se je povodenj novosti umirila. Manjši pretres je sledil v Parizu, v Bologni na Motor Show so se pokazali le najmanjši sestavljalci mopedov s svojimi najmlajšimi motoristom.

Testi -

Harley Davidson XLX 61

Oznaka XLX 61 pomeni umirjeno izvedbo cestnega motocikla razvitega iz uspešnega dirkalnika - še vedno je le Harley!

Testi -

Honda HIRT

Lansko endurance prevenstvo je bilo silna napeto, pestro in seveda polno presenečenj. Tovarniške in na pol tovarniške ekipe so se nanj vneto pripravile. Toda med tekmovalci so med prevenstvom jasno pokazali, da jim 24 urna vztrajnostna tekmovanja niso po godu. Kajti razvoj je segel tako daleč, da so napori tako za voznika kot za motocikel na celodnevni ostri dirki le prenaporni.

Testi -

Honda XL 125

Leto 1982 je predstavljalo višek v ponudbi drobnih endur motociklov. Motocikli za po asfaltu ter brezpotju so v zadnjem času premočno osvojili ljubitelje motociklizma in ponovno je treba priznati, da so enduro modo v fitnese izpopolnili - jasno! - jašpnci.

Testi -

Kawasaki KR 500

To je dokončna odločitev. Kawasaki se je umaknil z GP tekmovalnih stez, motocikel z oznako KR 500 se bo v tovorniškem muzeju pridružil nekdanji, zaprešeni slavi zelenih dirkalnikov. Očitno je, da dirkanje "na ravni" resnično zahteva velike denarje. Pri kawasakiju so pod računi potegnili črto in sklenili urnik. Kajti rezultati so bili globko pod pričakovanji.

Testi -

Aprilia 125 ST

Proizvajalci kros motociklov se zanimajo tudi za cestne modele - Aprilia je predstavila simaptičen motocikel, opremljen z motorjem kros motocikla.

Testi -

Garelli

Garelli se je skorajda dve leti pripravljal za vstop na GP sceno. Pri izdelavi svojega tekmovalnega petdesetaka so imeli tehniki veliko težav in le prihod odličnega konstruktorja nizozemskega rodu, Jana Thiela, je priprave pospešil.Motocikel so ukrojili po Lazzarinijevih merah. Rekli bi, da so mu ga narisali na kožo. To je pokazal tudi razplet prevenstva, ko je Lazzarini s svojim "svežim" dirkalnikom preprečljivo opravil s konkurenco.

Testi -

Husky 250 CR - 83

Svetlolase Švedinje so . . No ja, kaj bi govoril.Tudi nove husqvarne, z letnikom 83 v oznaki, so pogleda vredne. Takoj padejo v oči. Švedi so posegli po snežno beli barvi ozaljšani z rumeno-modro borduro. Sedaj so motocikli mnogo bolj opazni.Tudi tehnične oči ne bodo razočarane. Husky 83 prinaša številne izboljšave. Sicer ne revolucionarne, zato je tudi predstavitev na IFMA 82 v Kölnu minila brez šampanjca. Toda dodelan motocikel je postal poslušnejši, lažji, bolj konkurenčen.

Testi -

BMW R 65 LS

Z BMW pa res nimamo prave sreče. Ne, ne! Nismo ga vrnili v zaboju v tovarno. R 65 LS je vso pot v Köln pa nazaj v Ljubljano ter nato "domov" v München srečno prestal. Z vremenom so vedno težave.Češnjevo rdečega "LS" smo si izgovorili že lani jeseni. Pa je bilo treba iz Münchna z vlakom, ker je bilo tistih štiristo in nekaj kilometrov ceste bolj podobno smučarski tekaški progi kot pa varnemu asfaltu.Minulega septembra je bil na voljo srebrni LS - tudi prav. In prav luštno toplo je bilo. Toda nazaj grede sem v Münchnu celo spodnjice ožemal! V prihodnje kaže testne termine izbirati ob pomoči vremenoslovcev.

Testi -

Moto Guzzi V 50 custom

Ekspanzija custom motociklov (civiliziranih izvedb chopper motociklov) se je pričela pred polnimi štirimi leti, ko so Japonci dobesedno prepravili trg z zanimivimi motocikli, takoj dobro sprejetimi v ZDA.Na evropskih tleh so bili custom modeli sprva sprejeti s številnimi pomisleki. Toda trg je poprijel najprej v ZRN, kasneje pa tudi v ostalih državah.

Testi -

Honda VT 250 F

Že v 14 številki smo z novičko najavili najnovejši Hondin motocikel, ki je požel številne pohvale. Pa jih je zares vreden.Motocikel bo le težko ugledal evropsko tržišče, kajti številne države imajo spodnji motociklistični razred rezerviran za sebe in tako manjši "japonci" nimajo vstopa. Zato je v kratkem pričakovati (morda v Kölnu) močnejše izvedbe.

Testi -

Suzuki 500 XR 40 "gamma 3"

Pred leti sem na GP v Brnu presenetil Takazumia Katayamo ob razstavljeni tovarniški yamahi 500. Pritisnil sem na sprožilec in v naslednjem hipu za las rešil fotografski aparat, pa tudi brca, namenjena tja, kjer se konča hrbet, je zgrešila.Letos mi je bila sreča bolj naklonjena. V "preletu" sem poslikal razgaljene dirkalnike Suzukija. Izredno težko videni detajli skrbno varovanih tovarniških motociklov so pred vami.

Testi -

BMW R 100 CS

CS je najhitrejši motocikel bavarske hiše - Poraba goriva lahko krepko niha, zato opozorilo: vozite s pametjo.

Testi -

Yamaha RD 125 LC

Yamaha je povabila kremo evropskih novinarjev v deželo vin, v Francijo. Tam so preizkusili dva nova motocikla te tovarne - model XS 400 in RD 125 LC.RD je že od nekdaj oznaka yamah, in označuje športno držo ter poskočno srce. Tudi najmanjša med njimi sodi v ta krog.

Testi -

Yamaha XT

Zadnja iz serije XT je bila novinarjem predstavljena v Maroku, sredi peščenih sipin in kamnitih stez. Teren je bil uničujoč, pravi testni poligon za motocikel, ki pri kupcih še vedno vleče.Motocikel, ki je v zasnovi star že pet let, je ponovno navdušil. Kajti sodobnejši design, več moči in z leti pridobljene izboljšave ga postavljajo v vrh razreda, kjer nastopajo honda XL, suzuki DR, BMW r 80 g/S, morini camel, KTM . .

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri