ABS za športne Honde

11. 6. 2008
Deli

Obljubo so dali pred štirimi leti, zdaj jo uresničujejo! Honda je bila poleg BMW-ja namreč med prvimi, ki je protiblokirni sistem uvedla na motocikle za vsakdanjo uporabo.

ABS na specialkah, kot sta CBR 600 RR in CBR 1000 RR Fireblade je bila tabu tema, o kateri si nihče ni upal kaj dosti govoriti -tako proizvajalci kot javnost, saj sta šport in ABS namreč po mnenju mnogih nezdružljiva stvar. A napredek je tudi tu in stvari se spreminjajo. Honda tako v bodoče namerava opremiti prav ta dva športna modela z novo generacijo ABS-a in CBS-a.

Pri Hondi zagotavljajo, da so zadevo razvili to te točke, da tudi nekoliko hitrejša in brezkompromisna vožnja ne bo povzročala preglavic ABS-u, ki se je sicer v motociklizmu že uveljavil in preprečil marsikatero nesrečo. Tokrat naj bi šlo za bolj fino in občutljivo izvedbo, ki ob močnem zaviranju na sprednjo zavoro, senzor to zazna in prenese zavorno silo še na zadnji kolut.

Cena naj bi bila podobna kot pri ostalih sistemih, kot če bi se odločili za Varadero, še navajajo. Nedvomno pa bodo pustili odprto možnost izbire za motocikle z ali brez ABS-a!

PEK

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja