Akrapovič in Ducati Performance združila moči

5. 11. 2014
Deli

Sodelovanje s to legendarno italijansko znamko se je začelo na tekmovalnih stezah. Skupaj z njihovim tekmovalnim oddelkom se je podjetje lotilo načrtovanja in izdelave tekmovalnega izpušnega sistema in od tedaj so rdeči tekmovalni stroji iz Bologne v razredu MotoGP opremljeni z izpušnimi sistemi Akrapovič

Prvi skupni projekt bo tako v letu 2015 vznemirljiv izpušni sitem za model Ducati Panigale, linije Evolution, ki bo izdelan iz titana. Izpušni sistem je podjetje razvilo z neposrednim sodelovanjem Ducati Performancea, na voljo pa bo z ustreznimi nastavitvami ECU od februarja 2015.

Linija Evolution je vodilna v Akrapovičevi ponudbi izpušnih sistemov; izpuhi te linije so precej lažji od izvirnih (izpuh je težak le 6,5 kg), hkrati pa omogočajo povečanje moči in navora agregata. Ob tem je treba poudariti tudi nezamenljiv Akrapovičev zvok. Izpušni sistem je namenjen le uporabi na dirkališču, ta, zadnja različica, pa je nadgradnja znamenitega izpušnega sistema za Ducati 1199 Panigale, modelnega leta 2014, ki je prejel tudi oblikovalsko nagrado Red Dot.

Izpušni sistem so v celoti načrtovali, razvili, testirali in izdelali v sodobnih prostorih družbe v Sloveniji, ob tem pa so uporabili le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo – od lastne livarne titana, v kateri so odlili dele za izpuh, do testirnice, v kateri so inženirji ob pomoči sodobne tehnike poiskali najboljši možni zvok sistema. Ob tem je treba poudariti tudi pozornost do vsakega, še tako majhnega detajla, zaradi česar je izpušni sistem še bolj atraktiven in v naboru Ducati Performance pomeni osupljiv primerek mehanske popolnosti.

Ponudbo bo dopolnil izpušni sistem iz titana, linije Slip-On, ki bo prav tako lažji od originalnega, ob tem pa bo zagotavljal večjo moč in navor agregata. Sistem bo mogoče dopolniti z dodatnimi sprednjimi krivinami, za katere se bo lahko kupec odločil v skladu s svojimi željami in potrebami.

Novi izpušni sistem za Ducati Panigale je med prvimi v naboru originalne dodatne opreme in  dodatkov, na katerem bosta na dušilcih kot znak ekskluzivnega sodelovanja med družbo Akrapovič in Ducati Performance logotipa obeh znamk. To sicer ni prvič, da obe znamki sodelujeta na tak način, saj sta že sodelovali pri projektu osupljivega superšportnega  motocikla Ducati Superleggera, ki se zgleduje po motociklih razreda Grand Prix.

Uroš Rosa, izvršni direktor Akrapovič

»Z velikim zadovoljstvom naznanjamo svoje partnerstvo z Ducatijem. To je za nas zelo pomemben korak in dokazuje, da naše skupno trdo delo z Ducatijem v razredu MotoGP, pa tudi na projektu Superleggera ni bilo zaman. S temi dejavnostmi smo si zdaj pridobili zaupanje, da lahko ekskluzivno razvijemo izpušni sistem za model Panigale. Ducatijeva tekmovalna dediščina je njegov zelo pomemben element in pri Akrapoviču smo ponosni, da smo lahko njen del. Z razvojem sistema za Ducati Performance se zdaj počutimo kot del Ducatijeve družine. To je nov sistem za Panigale, modelnega leta 2015, ki ima gene nagrajenega sistema Rod Dot. Upamo, da je to začetek tesnejšega in bogatega sodelovanja, zato se že zdaj veselimo novih skupnih projektov v prihodnosti.«

Diego Sgorbati, vodja oddelka za motociklistične izdelke pri Ducati Motor Holding:

»Podjetje Akrapovič z veseljem sprejemamo v družino partnerjev Ducati Performance. S podjetjem smo začeli sodelovati na dirkalnih stezah v prvenstvu MotoGP, kjer sta motociklistična tehnologija in strast na najvišji ravni. Kupci izdelkov znamke Ducati Performance zdaj lahko rezultate izjemnega dela na področju tehnološkega razvoja, inovacij, zmogljivosti in dizajna uživajo z izpušnim sistemom za novi Ducati Panigale. Gre za res pravo tehniško mojstrovino, ki jo odlikuje odlična izdelava.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja