BMW: čelada s Head-Up zaslonom

11. 1. 2016
Deli

BMW je v imenu varnosti motoristov poskrbel za še eno tehnično novost. Čelado, ki bo s pomočjo projektorja na vizir izpisovala vse potrebne podatke.

Tako bo s pomojo t.i. Head-Up projektorja na vizirju čelade in voznikovem vidnem polju prikazovati prometne informacije in podatke o vožnji. BMW je to tehnologijo v svoja vozila vnesel že leta 2003, takrat pa je veljal za prvega proizvajalca, ki je svojim kupcem to ponudil.

Voznik si bo lahko prikaze podatkov poljubno nastavljal, izbiral pa bo lahko med podatki o prometu in tudi med podatki o samem stanju motocikla. Prikazovanje tlaka v pnevmatikah, nivoja olja, potovalne hitrosti, izbrane prestave, omejitve hitrosti, zaznavanje prometnih znakov, vse to je le del tega, kar prinaša nova tehnologija v svet motociklizma. S pomočjo kamere, ki je usmerjena nazaj, pa se bo na delu voznikovega vidnega polja lahko po želji prikazovalo tudi dogajanje za njegovim hrbtom, kot nekakšno digitalno vzvratno ogledalo torej.

Čelada je opremljena tudi z vgrajenim računalnikom in zvočniki, vse skupaj pa se lahko upravlja z že znanim večfunkcijskim upravljalnikom na levi strani krmila. Tisti, ki se nad takšnimi tehničnimi novotarijami hitro navdušite pa boste morali še nekoliko počakati. BMW je najavil, da bo tehnologija za prodajo na trgu pripravljena v nekaj letih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja