Hidria še z eno prestižno nagrado

21. 3. 2016
Deli

Združenje evropskih avtomobilskih dobaviteljev - CLEPA je slovenski globalni korporaciji Hidria, pred francosko korporacijo Valeo na drugem in nemško korporacijo Bosch na tretjem mestu, podelilo prvo in najvišje priznanje za prebojno inovacijo v ključni kategoriji »Zelene tehnologije« za sistem za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka, Hidria Optymus Pressure Sensing System.

CLEPA je Hidrii podelila zlato priznanje za najboljšo inovacijo, ker Optymus Pressure Sensing System predstavlja nov mejnik v razvoju sodobnih dizelskih motorjev. Prav tako inovacija izraža najboljšo kakovost, ambicije, ima tržno vrednost in močan vpliv na avtomobilsko industrijo. Zaradi sistema Optymus se bo radikalno zmanjšala poraba dizelskega goriva, pomembno pa bo prispeval tudi k varovanju zdravja in okolja. Nivo emisij škodljivih plinov se bo namreč zaradi njega zmanjšal za kar do 30 odstotkov. Sodobna dizelska vozila, ki bodo na trgu od leta 2018 naprej pa bodo porabila za prav toliko manj goriva.

Hidria je z največjimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci že podpisala pomembne strateške pogodbe za dobave sistema Optymus, vredne več kot 110 milijonov evrov. Po letu 2018 bo imel Hidriin sistem vgrajen najmanj vsak tretji dizelski avtomobil. V Hidrii AET v Tolminu, kjer se bo Optymus PSG proizvajal, bo zato v naslednjih 5 letih delo dobilo novih 50 zaposlenih. Prav tako bo korporacija Hidria v tem obdobju tja za razvoj in nove rešitve vložila 26 milijonov evrov. »Izredno pomembno je, da poleg vrhunskih športnih rezultatov dosegamo tudi primerljive evropske in svetovne uspehe v gospodarstvu, kar ta globalno prebojna inovacija za slovensko avtomobilsko industrijo in posledično Slovenijo zagotovo je,« pa je ob uspehu Hidrie odločen predsednik poslovodnega odbora korporacije dr. Iztok Seljak.

Hidria je leta 2013 že postala najbolj inovativno podjetje v Evropi, sistem Optymus pa je lani dobil tudi zlato priznanje za najboljšo inovacijo v Sloveniji, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Z nagrado CLEPE in podpisanimi strateškimi pogodbami sta Hidria in Tolmin postala globalni epicenter za inovativne rešitve na hladnem zagonu sodobnih dizelskih motorjev. S tem je Hidria dobila jasno priznanje vseh evropskih avtomobilskih dobaviteljev, da je na čelu prebojnih inovativnih rešitev v Evropi in v svetu. V združenju CLEPA je namreč zbranih več kot 130 največjih evropskih in svetovnih avtomobilskih dobaviteljev, med katerimi so Bosch, Continental, Denso, Faurecia, Johnson Controls, Magna, Mahle, Valeo in mnogi drugi. Ti globalno proizvedejo daleč največ tehnoloških rešitev. Letno v raziskave in razvoj vložijo 18 milijard evrov in ustvarijo kar 600 milijard evrov letnega prihodka. Njihove rešitve pa sestavljajo kar 75 odstotkov celotnega avtomobila in 80 odstotkov dodane vrednosti proizvedenega vozila.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"