Intervju: Marc Coma

12. 12. 2008
Deli

S strani športnega oddelka KTM-a smo prejeli zapis pogovora z dirkačem, ki se takoj po božičnih praznikih odpravlja v Južno Ameriko na dakarski reli 2009.

Za tabo so zadnje priprave pred Dakarjem v Južni Ameriki. Kakšni so občutki po testiranju v Franciji?

Zadnji test v Franciji se je odvijal zelo dobro. Uporabljali smo enak material kot čez celo letošnje leto z manjšimi spremembami na vzmetenju in podobnih malenkostih, motorje pa smo prilagodili novim zahtevam o dovoljeni glasnosti. Do zdaj gre vse po načrtih.

Nam lahko zaupaš, kako si se pripravljal na dirko? Imaš poleg vožnje z motorjem poseben fitnes program? Psihološke priprave?

Zadnje mesece sem stopnjeval treninge in preživel veliko časa v fitnesu ter na motorju, da bom januarja v najboljši formi. Sicer nadaljujem delo s športnim psihologom, s katerm sodelujeva že deset let. Danes je za športnika normalno, da ima svojega psihologa.

Letos bo Dakar popolnoma nov izziv. Kakšna so tvoja pričakovanja?

Imamo nov Dakar in to pomeni nove puščave. Vendar sem prepričan, da bo tudi letošnja dirka odlično pripravljena in bo ohranila dakarski duh. To pomeni, da bo težka in bo treba tudi tvegati.

6.000 kilometrov dolg reli bo potekal v Argentini in Čilu, kjer dirkači pričakujete nove terene. Že imaš izkušnje z dirkami v teh državah in kaj meniš, da bo največja sprememba glede na afriško preizkušnjo?

Argentino in Čile poznam z dirke za svetovno prvenstvo v Patagoniji. Prvi del relija bo vseboval podobne terene, medtem ko mi je druga polovica popolnoma neznana. Temperatura in nadmorska višina znata biti največji težavi.

Kaj sicer meniš o odločitvi, da se dirka prestavi na drug kontinent in tako priti v stik z drugačnimi kulturami?

Dakar v Južni Ameriki pomeni radikalno spremembo. Popolnoma drugače bo kot v Afriki, edino jezik bo za nas bolj domač.

Boš pogrešal Afriko?

Ne, ampak ne bom je pa pozabil. Je vsekakor kraj, kamor bi se rad še vrnil.

Kako boš preživel praznične dneve pred odhodom?

Božič bom preživel z celotno mojo družino. Zelo nerad zamudim skupno druženje.

Kaj pa planiraš v sezoni po Dakarju 2009?

Pričakovanja so velika, z ekipo bi rad zmagal ne le na Dakarju ampak tudi na vseh drugih tekmovanjih, na katerih sodelujem.

vir: KTM

prevedel: Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"