Olimpijski hard enduro na Bjelašnici in Igmanu

10. 10. 2015 | Tina Torelli
Deli

Na pobočjih, kjer je leta 1984 na XIV. zimskih olimpijskih v veleslalomu Jure Franko za Slovenijo prismučal srebrno medaljo, so pretekli vikend ekstremni enduraši iz BiH, Slovenije in Hrvaške po spolzkem terenu premagovali velike višinske razlike in same sebe na že drugi izdaji hard enduro dirke Days of Revenge.

Po tem, ko je lansko leto dirka potekala na območju Bukovika, je letos organizator NVO Horizont hard enduro preizkušnjo Days of Revenge prestavil na obe olimpijski planini - malo zato, ker mora biti že tradicionalno vsaka naslednja izdaja hard enduro dirke težja od prejšnje, malo pa zato, da bi opozoril javnost na neizkoriščen športni in turistični potencial območja, ki je bilo nekoč svetovno znano in bi to lahko postalo znova. Če Romunija in mesto Sibiu v divjino Transilvanije vsako leto na Romaniacse privabita vse svetovne zvezde ekstremnega endura, bi jih v bližnji prihodnosti lahko tudi Bjelašnica s Sarajevom. Stavimo, da se Jonny Walker ne bi branil čevapćičev.

Start in cilj dirke, na kateri je Tomislav Marić v razredu Expert ubranil lanskoletni naslov, naš Miloš Novaković pa stopil na drugo najvišjo stopničko pred Leom Malkićem, sta bila postavljena na dvorišče hotela Bjelašnica. V neposredni bližini hotela se je izpeljal tudi obvezen prolog v stilu vseh hard enduro dirk - naravne in umetne ovire je najhitreje prevozil prav Miloš Novaković, ki je naslednji dan zmago predal Mariću, organizatorju enduro dirke v Liki. Novaković je najprej Mariću pomagal čez najtežji del trase, nato tik pred ciljem padel in tekma je bila odločena v prid Hrvatu. Zmaga je šla tako že drugo leto zapored v roke staremu mačku Mariću, medtem ko Novaković prejme neuradno nagrado za 'fair play'.

"Proga, na kateri so se pomenili tekmovalci dveh razredov, Expert in Turist, je bila odlična. Rahlo spolzka in zahtevna, kot mi je najbolj všeč," je v cilju povedal Marić. "Vsa čast Milošu Novakoviću, za borbenost in pomoč na najtežjem delu, kjer sem imel kar nekaj težav, ter tretjeuvrščenemu Leu Malkiću, ki je s počeno gumo pripeljal v cilj le nekaj minut za nama z Milošem."

V cilj je v predpisanem roku za razred Expert pridirkal še Dino Mileusnić, za veliko večino drugih pa je bila letos trasa še nekoliko prezahtevna.

Naš Novaković, ki se je z ekstremnim endurom začel ukvarjati relativno pozno v življenju, a je uspešno odpeljal že nekaj tako zahtevnih dirk kot sta Red Bull Romaniacs in Red Bull Sea to Sky, pa je dodal: "Trasa je bila težka in mogoče bi jo najbolje opisal tako, da bi rekel, da je v njej 40 ostotkov zloglasne Raše, 30 odstotkov endura Buzet, 10 odstotkov panoramskih Romaniacsov in 30 odstotkov nečesa povsem avtentičnega. Zanimivo je, da se njena težavnost postopoma stopnjuje, dokler se zadnji del po osmi kontrolni točki ne imenuje "staza smrti" Seveda na dirki ni nihče umrl, kot se tudi nihče ni resneje poškodoval, kar je dokaz, da je bila trasa dobro speljana. Naslednje leto se vsekakor vrnem sem, kot sem prepričan, da se bo skupaj z mano tudi veliko Slovencem, ki se jim je tokrat termin prekril z dirko Sea to Sky. Najbolj zabaven del dirke Days od Revenge pa je, da lahko na motor skočiš dobesedno z balkona hotela, kjer so nas zelo razvajali. Mislim, da je odveč, če pripomnim, da sta tu harmonika in čevapi nekaj najbolj samoumevnega, Sarajevo pa je tako ali tako na dosegu roke."

Moto magazin se pridružuje čestitkam organizatorju za odlično idejo in odlično speljano dirko, tekmovalcem pa za borbenost in pogum.

Rezultati:

Expert: 1 Tomislav Marić, Hrvaška (3h15:34.69) 2 Miloš Novaković, Slovenija (3h17:41.18) 3 Leo Malkić, Hrvaška (3h27:11.30)

Turist: 1 Goran Bukovec, Hrvaška (2h22:37.17) 2 Petar Bagarić, BiH, Petru Bagariću (3h07:05.90) 3 Ivan Kotvica, Hrvaška (3h11:12.70)

Tekst: Tina Torelli

Fotografije: Days od Revenge PRESS

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja