Peter Kavčič: Po pameti v novo sezono

21. 4. 2016 | Peter Kavčič
Deli
Peter Kavčič: Po pameti v novo sezono

Dragi motoristi in motoristke in še vsi, ki boste to kmalu postali, vam vsem posvečam to razmišljanje!

Vožnja z motociklom je svojevrsten užitek. Sam to opazim, ko nekaj časa abstiniram, ko najdem sto in en izgovor, zakaj se ne morem zapeljati z motociklom vsaj na kratko turo ali na bližnji poligon malo potrenirati in nabirati kondicijo z mojo enduro specialko. Po vožnji, pa četudi samo v službo in nazaj, se vedno vrnem domov nasmejan. No, ko pridem s terena, sem tudi malce utrujen, a z mirom v glavi in srcu. Da, motociklizem pomirja in sprošča, zato ga bi ga zdravniki lahko predpisovali kot terapijo zoper slabo voljo, jezo, malodušje, naveličanost in ne nazadnje tudi za to, da ostanemo fit, če govorimo o vožnji po terenu ali na dirkališču.

Prijatelj se je pred leti dobro odločil, ko je sam pri sebi sprejel sklep, da se bo enostavno šel peljat vsakokrat, ko bo imel vsaj za drobec časa. Vedno je nasmejana, slabe volje ne pozna! S kolegi sem se konec minulega leta zapeljal tudi malce dlje, na turo po Maroku. Ko so bili pri nas megla, dež in sneg, smo v vsega nekaj dneh odpeljali velik krog do sipin in celo nekdanjo dakarsko etapo. Veselje, ko smo po celem dnevu in kakšnih 600 kilometrih prišli na cilj etape, je bilo nepopisno. Pa smo bili pisana druščina, eden je bil popoln zelenec z izpitom, starim manj kot leto dni, spet drug že v zrelejših letih in z vnuki, ampak smo se imeli dobro! Šli smo po pameti, sicer dinamično, a se tudi vedno prilagodili voznim razmeram in znanju slehernega posameznika.

Moto katalog 2016Zakaj to pišem? Zato, ker izgovorov ne maram, zato, ker za to, kar se dogaja na cestah, niso krivi drugi, pa tudi to ne, da nimamo dirkališča. Še manj so krivi nedeljski šoferji za volanom, ki ne gledajo okrog sebe. Za vse, kar se nam zgodi, smo krivi sami! Žal ali pa pravzaprav na srečo. Motorist je varen toliko, kolikor spremlja dogajanje okrog sebe, od tega, kako dobro bere teren pred sabo, ob sebi in za sabo. Lastni sposobnosti aktivnega branja okolice in omejitvam na cesti prilagodite hitrost in verjamem, da bo verjetnost, da postanete del črne statistike, minimalna.

Mimogrede, statistika je bila lani katastrofalna! Opazujte, kaj počnejo ljudje za volanom, saj sedite više od njih, glejte, ali kdo pošilja SMS-sporočilo, ali se je zapletel v globok pogovor s sopotniki ali po telefonu z nekom v drugem avtu. Nikdar pa ne računajte in ne zaupajte, da so vas vsi videli. Ne dolga luč ne fluorescentna oprema vam ne pomaga, če vi ne gledate, kaj se dogaja, in če ne predvidevate, kaj se lahko zgodi. Zato na začetku po pameti, dovolite si, da se ogrejete, obnovite znanje, pojdite na treninge varne vožnje za motoriste, širite si znanje na terenskih motociklih ali trialu in varno ter v enem kosu odpeljite sezono.

Peter Kavčič (iz uvodnika v novem Moto katalogu 2016, ki je v prodaji od aprila 2016)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja