Predstavljamo: BMW G 450 X 2009 v sliki in filmu

14. 6. 2008
Deli

BMW je predstavil končno izvedbo njihovega prvega hard enduro motocikla, ki nosi oznako G 450 X. Gre za dodelan prototip s katerim so debitirali lani na izbranih dirkah, v salone pa naj bi zapeljal jeseni. Oglejte si tudi promocijski video z Joelom Smetsom v glavni vlogi.

G 450 X naj bi po neuradnih trditvah dobil tudi dva brata, močnejšega G 500 X in G 300 X, oba pa bosta narejena na popolnoma enaki osnovi. To je sicer formula, ki se jo poslužujeta tako KTM kot Husqvarna, kar sicer priča o odločnosti BMW-ja, da se utrdi tudi med mlajšo motoristično populacijo, ki ji je blizu terenski motociklizem. Cena za novinca bo znašala približno 8.500 do 8.900 evrov, odvisno pač od trga kjer ga bodo ponudili kupcem, to pa so cene primerljive s konkurenco.

Pri G 450 X ne smemo mimo kar nekaj revolucionarnih podrobnosti. Na kratko: okvir je enake zasnove, kot če bi sestavili dva okvirja za gorsko kolo, zadnja nihajka pa je izredno dolga in vpeta v ohišje motorja, kar naj bi izboljšalo vozne lastnosti. Nekaj dvomov sicer vzbujata namestitev sprednjega zobnika in konstrukcija sklopke, povezane neposredno na gred motorja, a kako dobro so se tega lotili, bo pač pokazal čas. Zanimiv detajl je tudi pogled na posodo za gorivo, ki je pod sedežem, valj motorja pa je nagnjen zelo naprej. Vse te izboljšave naj bi prinesle izredno lahkotnost v vožnji. Za zadnje vzmetenje so poskrbeli pri Öhlinsu, spredaj pa so vpete Marzocchijeve vilice.

Novotarij mu ne manjka, sedaj jih je potrebno le še preizkusiti v blatu.

PEK

BMW Motorrad International - BMW G 450 X