Prvi vtis: Novi BMW F 800 GS

28. 4. 2016 | Peter Kavčič
Deli

Priljubljeni 'mali GS' je dobil osvežen izgled in še več prilagodljivosti, saj ima kar pet različnih višin sedeža od tal. Še vedno otaja suveren na asfaltnih in makadamskih cestah. Tole je le prvi vtis, vse o njem pa boste izvedeli 12 maja, ko izide Avto magazin 11!

V najnovejši izvedbi je priljubljeni BMW-jev potovalni enduro srednjega razreda dobil tudi nekaj lepotnih popravkov. Stranske linije in pokrov posode za gorivo so sedaj ošiljene in modernejše, bolj spominjajo na večjega brata R 1200 GS. Kar mi je pa še posebej všeč, je nov in udoben sedež, ki si ga lahko omislite v kar petih različnih višinah od tal. Od 820 mm do vznemirljivih 920 mm. To ne pomeni samo, da ga lahko vozi čisto vsak, ne glede na višino, to pomeni, da si ga lahko sediš tako dobro kot tekmovalci na reliju Dakar, in ta občutek kontrole nad motociklom je fantastičen. Bili so pozorni tudi na to, da na terenu motocikel stiskaš z nogami, torej z grobimi kros ali enduro škornji. 

Motor, ki zmore 85 'konjev' je ravno dovolj močan da lahko vozim dinamično, ko je treba prehiteti ali potegniti iz ovinka. Cestno terenske gume in vzmetenje, ki si ga lahko naredim bolj udobnega ali ga športno potršam le s pritiskom na gumb dopuščajo zelo lahkotno in dinamično vožnjo. Široko krmilo in izjemna ciklistika pa me vsakič znova navdušijo na hitrih ovinkih. Kako neverjetno mirno se pelje F 800GS!

Če bi pa želel recimo prečkati Nemčijo, bi si raje vzel dodaten dan časa in ubral njihove lepe ovinkaste ceste prek prelazov in podeželja kot pa da bi se vozil po avtocesti.

Hvalimo in grajamo

+vsestranska uporabnost

+ergonomija

+nastavljivost vzmetenja

+navor motorja

+lahkotna in natančna vodljivost

+kakovostni ščitniki za roke

+financiranje

-povprečna vetrna zaščita za zgornji del telesa

-pršenje bencina in odprtine za gorivo ob točenju

-električna vtičnica samo za BMW priključke, nima USB priključka za polnjenje telefona

Celoten test si boste lahko prebrali 12 maja, ko bo izšel Avto magazin številka 11!

Peter Kavčič

Foto: BK

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja