200 milj Daytone: 14. mesto za Skubica po prvem dnevu na ovalu

15. 3. 2014
Deli
200 milj Daytone:  14. mesto za Skubica po prvem dnevu  na ovalu

Slovenski motociklistični dirkač Boštjan Skubic se z dirkaškim moštvom Inotherm Yamaha racing team ponovno mudi v Daytoni.  Na znamenitem ovalu na obali Floride, bo v soboto že 73 ponovitev legendarne motociklistične dirke.

Gre za edino tovrstno motociklistično dirko na svetu, kjer dirkači nastopajo na znamenitem ovalu, ki sicer gosti avtomobilistične dirke serije NASCAR.  Eno izmed najlepših in največjih dirkališč na svetu je trenutno v fazi prenove, saj bodo lastniki v štirih letih namenili kar 400 miljonov dolarjev za prenovo dirkališča in povečanje tribun.  Dirkališče v Daytoni lahko že sedaj sprejme do 140 tisoč gledalcev, kolikor jih obišče tradicionalno avtomobilistično dirko 500 milj Daytone, ki je vsako leto na sporedu februarja.Boštjan Skubic, 40 letni ljubljančan je že 14 let gost dirke v Daytoni in tako domača kot tuja javnost ga poznata, predvsem po njegovi vsakoletni udeležbi na tej ekstremni motociklistični preizkušnji, ki jo mediji uvrščajo med peščico najbolj divjih in nevarnih dirk na svetu.

Ekipa Inotherm Yamaha racing team letos šteje 11 članov  na dirki pa stavijo predvsem na končni rezultat.

"Po vseh teh letih tukaj je naš cilj jasen. Če smo si prva leta želeli predvsem kvalificirati se na dirko, na katero je včasih prišlo tudi po sto dirkačev in več, je bil naš cilj kasneje, da bi dirko tudi odpeljali do konca.  No, zadnja leta pa tudi to ni več. Zanima me predvsem dober rezultat. Dirko sem že zaključil med deseterico najboljših, a za tak podvig v Daytoni, moraš imeti tudi obilo sreče.

Želel bi si uvrstitve med deseterico čeprav se zavedam, da je to visoko postavljen cilj in da bo težko. Verjetno bomo na koncu zadovoljni z uvrstitvijo med dvajseterico najboljših." je bil danes realen Boštjan Skubic, ki se pred dirko dobro počuti. Kondicijske treninge  preko zime je Skubic, kot vsako leto, opravil v Argentini, kjer je veliko tekel po ulicah Buenos Airesa, sicer pa je zadnje dni pred dirko,  s svojim motociklom preživel na hrvaškem dirkališču Grobnik.

Boštjan Skubic je danes  opravil s prvimi prostimi treningi na dirkališču v Daytoni in dosegel 14. čas.

73. ponovitev dirke v Daytoni je na sporedu to soboto ob 13h po lokalnem času.

Boštjan Skubic, Inotherm Yamaha,

"14. čas dneva je vzpodbuden rezultat, saj so za menoj zaostala številna znana imena, nekdanji tovarniški dirkači in celo bivši zmagovalci dirke v Daytoni. A kljub vsemu se zavedamo, da to ne pomeni kaj dosti, saj je za nami šele prvi dan prostih treningov. Verjamem, da bodo že jutri vsi pokazali zobe. Danes je bilo potrebno biti na stezi izredno previden, saj steza močno drsi. Pred tem so imeli tukaj avtomobilistične dirke, na določenih delih steze pa se  celo leto sploh ne vozi.  Steza je bila polna mivke in prahu in podlaga je močno drsela. Že zjutraj je bilo jasno, da bo zaradi hladnega vremena veliko padcev in čez dan je bilo res tako. Danes je bilo predvsem pomembno preživeti. Veseli me, da se na motorju počutim dobro in da vem, da imam še nekaj rezerve za jutri, pa čeprav so bili že današnji časi presenetljivo dobri, glede na razmere na stezi. Z oddelanim dnevom sem zadovoljen in dobro se moramo pripraviti za jutri, ko so na sporedu kvalifikacije. Jutri gre zares in na dirki v Daytoni je zaradi velike gneče v prvem ovinku pomembno, štartati čimbolj spredaj."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja