Boštjan Skubic 9. v Daytoni!

17. 3. 2014
Deli

40 letni motociklist Boštjan Skubic iz Ljubljane je  odpeljal eno izmed najboljših dirk v svoji dirkaški karieri. Skubic, član Inotherm Yamaha teama je namreč zaključil 73. ponovitev legendarne dirke v Daytoni, na odličnem 9. mestu. Skuba, kot je njegov vzdevek je zaključil mesto za američanom Jakeom Zemkejem, ki je na dirki v Daytoni zmagal pred leti in kar tri mesta višje od Joeja Pascarelle, ki je v Daytoni slavil leta 2012.  V družbi profesionalnih moštev in tovarniško podprtih ekip je 9. mesto Skubica zares odmeven rezultat, ki so ga izpostavili tudi številni ameriški mediji.

Današnja dirka v Daytoni je minila v izredno lepem in vročem vremenu, čeprav je v minulih dneh na Floridi, dirkače oviralo hladno vreme. Za razliko od prejšnjih let, je dirka  od štarta do cilja minila brez prekinitve. Za voznike je bilo odpeljati 57 dolgih krogov (200 milj-320 km) izredno utrujajoče. Do izraza je tako prišla odlična pripravljenost dirkačev in tehnike.  Ekipa Inotherm Yamaha se je odločila za taktiko dveh postankov v boksu. Prvič je Skubic pripeljal v boks po sveže gume in gorivo ob koncu 21. kroga, naslednjič pa ob koncu 43. kroga.  Ekipa se je odločila za dvakratno menjavo zadnje gume in za dolivanje goriva. Prvi postanek je bil opravljen v 19 sekundah, za drugega pa je moštvo porabilo 21 sekund.

Končno 9. mesto na dirki v Daytoni je za Boštjana Skubica, ki ga javnost pozna tudi kot sokomentatorja dirk Moto GP na kanalu A, drugi najboljši rezultat na tej dirki.

Na dirki je slavil američan Danny Eslick z motociklom znamke Triumph, drugo mesto je zasedel Jake Gagne z Yamaho, tretji pa je bil Jake Lewis z enakim motociklom.

Boštjan Skubic, Inotherm Yamaha, 9.mesto: 'To je bila zagotovo moja najboljša dirka v Daytoni. Brez dvoma sem odpeljal najlepšo dirko izmed vseh 14ih let, kolikor dirkam tukaj.  Vse je šlo gladko in tako rekoč brez napak. S svojo vožnjo sem tokrat izjemno zadovoljen in med dirko sem postavil nekaj časov, ki so res odlični. S časom kroga 1.51.700, bi se na kvalifkacijah uvrstil v tretjo vrsto, med deseterico najboljših.  Vesel sem, da sem nizal izjemno hitre kroga in super je, da so fantje iz moje ekipe opravili odlično delo pri postankih v boksu, kjer nismo izgubljali dragocenega časa.  Dobro mi je uspel tudi start, ki sicer ni moja najboljša stran. V prvem ovinku je bila velika gneča in mimo tekmovalcev pred menoj sem poizkušal priti po levi strani, a se odločitev ni izkazala za najboljšo. V gneči se potem nisem uspel zvrstiti nazaj v svojo hitrostno skupino in padel sem za nekaj mest. Tako sem se znašel v skupini nekoliko počasnejših dirkačev, ki so sicer štartali za menoj. Ko si v takšni situaciji avtomatsko prevzameš njihov ritem. Trajalo je nekaj krogov, da sem jih prehitel in se jih otresel, šele nato pa sem začel loviti dirkače pred menoj, ki so mi precej pobegnili. K sreči je dirka dolga in do konca sem jih lahko še nekaj ujel in prehitel. Nasplošno je za mano odličen teden, saj smo vse speljali optimalno. Tokrat nismo imeli nobenih težav z motociklom in tudi sam sem dirkaški teden preživel brez padca, kar je še posebej pomembno. Vesel sem, da mi je po nekaj težavnih letih, ko smo imeli smolo in tehnične težave, uspelo pokazati, da z ekipo sodimo dejansko med najboljših deset, pa čeprav se po budgetu ne moremo kosati z njimi.

Inotherm racing PR

Foto: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja