Crosscountry: V Ajdovščini preko 160 tekmovalcev

8. 5. 2011
Deli

Tretja dirka pokalnega prvenstva v 'cross countryju' je dokazala, da uspeh prvih dveh preizkušenj ni bilo naključje. Na 4 kilometre dolgi progi, speljani znotraj industrijske cone v Ajdovščini, so se odvijali pravi gladiatorski boji. Tokrat je bil na dveh kolesih najhitrejši Roman Jelen s KTM-om, na štirih pa Miha Špindler s Can-Amom.

'Cross country' podira vse rekorde v slovenskem prostoru, ko govorimo o motošportu. Na minulih treh dirkah je namreč sodelovalo že preko 250 različnih tekmovalcev. Formula uspeha je po besedah Silvina Vesenjaka, nekdanjega uspešnega dirkača preprosta: 'cilj je bil, da se pripravi proge in kategorije, ki bodo privabile tekmovalce

in vse, ki se navdušujejo na dirkanjem. Stroški dirkanja so praktično zanemarljivi, saj lahko tekmuje kdorkoli, ki ima kakršenkoli terenski motor in veselje.'

Podobno razmišljata tudi komentatorja dirk MotoGP - Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic, ki nista skrivala navdušenja nad 'cross countryjem' in predvsem nad tem, da se lahko pri nas na eni dirki zbere toliko različnih tekmovalcev. Vsakdo se namreč lahko najde znotraj ene kategorije, pa naj si gre za začetnika amaterja, mladino, veterane ali najboljše motokrosiste pri nas. Gaber je dirko spremljal kot gledalec, medtem, ko je Boštjan v stilu strokovnega komentatorja pogumno nataknil čelado na glavo in dirko doživel iz 'prve roke'.

Kljub utrujenosti po dveh urah vožnje po hitri stezo polni ovinkov in ovir iz gum, ki so ožemale zadnje atome moči tekmovalcem je Roman Jelen, absolutni zmagovalec med motoristi, dirko komentiral zelo pozitivno: 'Vesel sem, da se je tokrat pojavilo še nekaj novih obrazov iz motokrosa in so lahko preizkusili čar 'cross countryja', če ne drugega je to odličen trening vsakemu mlademu motokrosistu, saj se v dveh urah dirkanja lahko nauči veliko novega tako o sami tehniki vožnje kot o dirkaški taktiki.'

Zanimivo je bilo tudi med veterani. Miran Stanovnik je na tokratni preizkušnji moral prepustiti zmago Boštjanu Kermaunerju, oba sta v zadnji uri dirke vozila na nož in se izmenjevala v vodstvu. Puščavski lisjak je na koncu športno priznal: Vse čestitke Boštjanu, zmago si je zares zaslužil, sam sem dal vse od sebe v danih okoliščinah a ni bilo dovolj. Boštjan je na koncu priznal, da že dolgo ni tako užival v dirkanju, saj sta se z Miranom kar desetkrat zamenjala v vodstvu, kar ga je še dodatno motiviralo. 'Ko me je Miran prehitel malo pred koncem in naredil 200 metrov prednosti, sem že opustil misli na zmago a se je potem kljub vsemu izteklo meni v prid. Tudi, če bi bil na koncu drugi, moje zadovoljstvo ne bi bilo nič manjše, takega dirkanja pa res ne doživiš kar tako', je še dodal Kermauner, sicer nekdanji državni prvak v motokrosu.

Čestitke gredo tudi organizatorju Jaki Selesu, ki je dokazal da lahko na makadamskem parkirišču in dveh travnikih izpelješ vrhunsko tekmovalno prireditev. Na štirih kolesih se je v tretje ponovila stara zgodba. Med športnimi kvadi je od štarta do cilja diktiral tempo dirke Miha Špindler, med štirikolesno gnanimi ATV-ji pa savinjski hrust Marko Jager. Oba jeklena moža sta dirkala tudi v najbolj prestižni kategoriji E2 in E3 (profiji R1). Miha je bil ob možnosti za zmago zaradi počene sprednje gume a je dirko vseeno končal na 7. mestu, Marko pa je svojega Husaberga pripeljal na četrto mesto v kategoriji E3.

Naslednja dirka bo 18. Junija v Škednju, na motokrosistom dobro poznani stezi, ki jo bodo glede na specifiko 'Cross Countryja' nekoliko prilagodili širokemu spektru tekmovalcev, nato sledi dvomesečni premor pred zadnjimi tremi dirkami v jesenskem delu prvenstva.

Zmagovalci 3. Dirke SXC – Ajdovščina

E1, R2:Kranjc Mitja

E2, R1: Roman Jelen

E3, R1: Bucaj Uroš

E2, R2: Kutin Vasja

E3, R2: Črnkovič Andrej

Veterani: Kermavner Boštjan

Juniorji: Bahur Dean

Quad, R1: Špindler Miha

Quad, R2: Kolenko Dario

Quad, ATV: Jager Marko

Koledar preostalih dirk za Slovenski 'cross country' pokal:

18.06.: Škedenj

17.09.: Mačkovci

01.10.: Paha

09.10.: Dolina pod Kalom

Vsi rezultati in dodatne informacije na: www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

SXC PR

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"