Dakar 2016: Marčič herojsko do konca

16. 1. 2016
Deli

Po Miranu Stanovniku smo končno dobili novega junaka, ki je na dveh kolesih premagal Dakar. Pohorska trma ga je gnala preko meja obupa, bolečin, izčrpanosti,...stvari, ki si jih izza računalnika, iz udobnega naslanjača pred veliko plazmo v dnevni ali s pametnim telefonom v roki, ko si na pivu s prijatelji preprosto ne da predstavljati. Bravo Simon, dokazal si da se z željo veliko kot Triglav, s podoro prijateljev in zelo verjetno vsakega Štajerca posebej, da pripeljati Dakar tudi potolčen, z natrganimi vezmi, izpahnjeno ključnico in razpokami v kosteh.

Velika zmaga je šla v roke avstralskega enduro heroja Tobyja Pricea, ki je KTM-u privozil 15. zaporedno zmago! Z drugim mestom Štefana Svitka (Slovaška) in tretjim Pabla Quintanilla (Čile) na Husqvarni je KTM zopet dominiral in zmagal (Husqvarnin dirkalnik je namreč le prebarvan KTM, da ne bo pomote).

Med avtomobilisti je zmagal Stephane Peterhansel in Peugeotu privozil prvo zmago po ponovnem vstopu v to dirko. S šesto zmago za volanom avtomobila je 50-letnik izenačil število zmag na motociklu in s tem postavil nov rekord. 'Po vsem tem se bom zelo težko motiviral, saj sem dosegel več kot sem si kadarkoli predstavljal. To je bila zame ena od treh najbolj težkih zmag, saj je bilo predvsem težko dirkati pod nenehnim psihičnim pritiskom,'je še dodal Peterhansel.

S temi besedami pa se je Simon Marčič zapisal v zgodovino slovenskega motošporta in je kot drugi Slovenec na motociklu prevozil najtežji reli na svetu : 'Če bi vedel, kakšen je občutek, ko prevoziš ciljno črto relija Dakar, bi me po poti pol manj bolelo! Ni besed, da bi opisal svojo hvaležnost. Hvala, ker se mi pomagali do cilja! HVALA MILIJONKRAT, vsakemu posebej!'

Simon Marčič je dirko končal na 79. mestu, skupno je v cilj pripeljalo 84 tekmovalcev.

Celotne rezultate najdete, če kliknete tule!

PeK

Foto: FB, moštva