Enduro Cross Country: 1 dirka

23. 3. 2015
Deli

Kljub dejstvu, da se je na isti dan skoraj polovica Slovenije odpravila na Gorenjsko ali spremljala smučanje predmalimi ekrani, smo po več kot enomesečnih pripravah uspeli narediti nekaj, kar se je mnogim zdelo nemogoče. Na 1. dirko Quehenberger Enduro Cross Country 21.3.2015, smo privabili kar 243 tekmovalcev iz 4 držav in ponovno dokazali, da zanimanje za tovrstna tekmovanje je. In to veilko.

Kljub zelo različnih vremenskim napovednim, ki so se vsak dan spreminjale, je obveljala za nas najugodnejša, torej tista z malo sonca, malo oblakov in nič dežja, ter temperatue okoli 15 stopinj.

Že na začetku prijav se je izkazalo, da bo ta dan tekmovalcev veliko, saj je bilo parkirišče polno že kmalu. Tekmovanje so žačeli vozniki 4 kolesnikov, v razredih ki štejejo za državno prvenstvo do popolnih začetnikov. po 60 minutah vožnje je slavil Igor Fabiani ki je bil najhitrejši tudi v skupnem seštevku, tako imenovanem OVERALL.

Nadaljevali so vozniki/ce v razredu Bronze, Women in prva vožnja dvojic - skupina imenovana TEAM. Ti vozijo najprej 60 minut v tem razredu, potem pa na težji progi v skupini Silver še 120 minut! Proga v razdredu Bronze je enaka tisti pri 4 kolesnikih, prav tako traja vožnja 60 minut. Najhitrejši v razredu bronze je bil Rok Pisnik med dekleti pa je med tremi udeleženkami najhitreje zaključila Sanja Črnac.

Tretji štart dneva je štel za kategorije Silver, Veteran 40 in 50 ter druga vožnja kategorije Team. Ta štart je bil tudi najštevilčnejši štart dneva, saj je na progo, ki je bila za to skupino težja in daljša, pognalo kar 123 tekmovalcev. Kar nekaj tekmovalcev, ki so morda malce precenili svoje znanje, je imelo na težjih odsekih nekaj problemov. To je pomenilo tudi nekaj dodatnega dela za hitrejpe tekmovalce, a se je vse poe nekaj krogih umirilo, ko se je kača tekmovalcev raztegnila. Najhitrejša TEAM dvojica, od 12 prijavljenih, na koncu je bila dvojica Penca / Gril, katera sta bila najhitrejša tudi v obeh posameznih vožnjah. V kategoriji veteran 40 je slavil Franci Jaklič, v veteran 50 pa "puščavski" in po novem tudi "kamnolomski" lisjak Miran Stanovnik. V kategoriji Silver je bil najhitrejši Marko Petelin, ki je slavil tudi v OVERALL razvrstitvi Amater.

Najelitnejša grupa tekmovalcev, v kateri nastopajo najboljši domači in tuji tekmovalci kot so Miha Špindler, Toni Mulec, Jaka Može in od tujcev Salbrechter, Reisinger, Ortner in Muller, ... se je izkazala za izredno hitro in bojevito, saj ni manjkalo norih bojev za zmago na tej najdaljši in najtežji progi, dolgi skoraj 4 kilometre! Kako dobri so tujci, ki so se udeležili dirke pove tudi rezultat, saj se je v OVERALL razvrstitvi te vožnje med 10 najboljših uvrstilo kar 7 tekmovalcev iz Avstrije. Nič razen na koncu Tonija Mulca pa ni moglo presenetiti resnično odličnega Miha Špindlerja, ki je s suvereno vožnjo prehitel vso konkurenco v kategoriji Diamant in skupnem seštevku skupine OVERALL TOP RIDERS. V kategoriji GOLD je zmagal Christian Reisinger.

Zanimiva pa je tudi primerjava najhitrejih krogov najboljših v OVERALL TOP RIDERS, najhitrejši krog je odpeljal Toni Mulec, za njim Werner Muller, tretji najhitrejši krog pa je odpeljal Miha Špindler.

Top vozniki OVERALL TOP RIDERS:

1. ŠPINDLER Miha

2. MULEC Toni

3. SALBRECHTER Florian

4. REISINGER Christian

5. ORTNER Martin

6. MULLER Werner

7. MLEKUŽ Aleks

8. MARIACHER Christopher

9. KOGLER Christoph

10. ISOPP Manuel

11. STRIESSINGER Andreas

12. SELES Jaka

13. WADENHOFER Michael

14. ČERNEKA Manuel

15. GORŠEK Marko

Koledar naslednjih dirk za 2015:

18.4.2015 Ribnik (HR)

16.5.2015 Slovenj Gradec (SLO)

20.6.2015 Jastrebarsko (HR)

29.8.2015 Lovrenc na Pohorju (SLO)

3.10.2015 Žiri (SLO)

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel