Enduro SP: Na predzadnji dirki slavili Meo, Aubert, Nambotin in Bellino

20. 10. 2012 | Matevž Hribar
Deli

Na sobotni dirki so slavili pri KTM-u in Husabergu. Naslov v E2 še vedno ni znan, čeprav se ta vedno bolj nasmiha Renetu.

Današnjo enduro preizkušnjo so sestavljali trije 60 kilometrov dolgi krogi s štirimi testi (kros test 1, enduro test, ekstremni test in kros test 2).

V razredu E1 je bil najhitrejši že okronani svetovni prvak in glavna zvezda (domače) dirke, Antoine Meo (KTM) pred Rodrigom Thainom (Honda) in Eerom Remesom (KTM). Meo je bil najspretnejši tudi na Husqvarna Xtreme testu. Fant se definitivno zna peljati, in veste kaj pravi? Da si želi eno sezono odpeljati s 125-kubičnim dvotaktnikom, saj je to zanj najboljši motor na svetu. Pri KTM-u bojda nad idejo niso najbolj navdušeni, saj najmanjši iz družine EXC ne potrebuje dodatne promocije, a dokončna odločitev še ni padla.

V razredu E2 je prvič po Veliki nagradi Portugalske na najvišjo stopničko stopil (še en domačin) Johnny Aubert s KTM-om in prehitel trenutno najbolj gotovega kandidata za prvaka v tem razredu, Pierre-Alexandra Reneta (Husaberg) in Finca Juho Salminena na Husqvarni. Pred zadnjo dirko ima Renet zbranih 245 točk, Cristobal Guerrero (KTM, tokrat je bil četrti) jih ima 230, Salminen pa 219. Kaže, da bo Husqvarna po uspešni lanski sezoni (osvojili so naslova v E1 in E2) letos ostala brez naslova prvaka.

V najmočnejšem razredu, kjer so v večini 300-kubični dvotaktniki, je odlično formo potrdil letošnji prvak Cristophe Nambotin (KTM, na fotografiji s sinom na stopničah) pred Husabergovcem Joakimom Ljunggrenom in Aigarjem Leokom na TM-u.

Ravno tako smo svetovnega prvaka videli na vrhu med juniorji - prvo mesto je osvojil sin francoske enduro prvakinje Mathias Bellino (Husaberg). Tudi v razredu Youth Cup, v katerem vozijo 125-kubične dvotaktnike, je zmagal Husabergovec (Jamie Mccanney). Prava atrakcija pa je razred hitrih in pogumnih deklet, v katerem je vendarle zmagal motocikel, ki ni KTM ali Husaberg - jahala pa ga je Francozinja Ludivine Puy. V skupnem seštevku se je v skupnem seštevku na devet točk nevarno približala vodilni Laii Sanz (obe vozita Gas Gas).

Držite pesti, da nam bo francosko nebo jutri naklonjeno kot danes, še bolj pa za ponedeljek, ko bosta, pššššt, ekipi KTM-a in Husaberga nekaterim novinarjem omogočila testiranje tovarniških dirkalnikov.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"