Kaotično na 8h Suzuke

29. 7. 2014
Deli

Pretekli vikend 29.07.2014 se je na Japonskem na legendarni dirki 8h Suzuke končala druga preizkušnja za World Endurance Championship, na kateri nas je kot edini Slovenec zastopal Janez Prosenik (AMD Trebnje) in sicer za francosko ekipo Team Flembbo na Kawasakiju pod številko 46 v razredu Superbike. Prosenik je vozil v ekipi še z francozom Laurent Demarey in Italijanom Emillianom Bellucijem.

Na Japonskem je dirka res nekaj posebnega, saj se je letos udeležilo kar 71 ekip in vsaka ima po tri voznike. Bilo je tudi veliko znanih imen iz Moto GP-ja in World Superbike prvenstva. Je pa dirka zahtevala kar najboljšo možno pripravljenost, saj so bile temperature okoli 40 stopinj, vlaga pa je bila stalno nad 90 %, tako, da so bile razmere rez težke tako za voznike kot za motorje.

Vse skupaj se je pričelo v četrtek z prvimi prostimi trening. Tekmovalci so najprej spoznavali progo, saj je proga tudi ena daljših in bolj zahtevnih v koledarju, nato pa so morali nastaviti motorje. V četrtek ekipa ni imela prav veliko sreče z nastavitvami, saj nikakor niso našli pravih nastavitev motorja.

V petek so bili še eni prosti treningi in popoldne kvalifikacije, zvečer pa nočni treningi. Kvalifikacije je ekipa Team Flembbo končala na 37 mestu. Imeli so veliko težav, saj se je najprej Proseniku polomilo zadnje vzmetenje in tako izkusil vroč Japonski pesek je pa imel veliko srečo, saj niti Janez niti motor nista bila poškodovana. Kasneje na kvalifikacijah je padel še drugi voznik, kateremu pa prav tako ni bilo nič. Od vse treh dirkačev je Janez odvozih najhitrejši krog 2.14.3 in izboljšal lanski rezultat. Bi pa čas še izboljšal, če se mu nebi tik pred hitrim krogom zgodila nesreča z vzmetenjem in tako predčasno končal kvalifikacije.

Zvečer so bili na razporedu še nočni treningi, kateri pa ne vplivajo na kvalifikacije ampak služijo zgolj spoznavanju proge, ko se dirka prevesi v noč.

V soboto so bile popoldne le še zadnji prosti treningi in nato v nedeljo dirka.

Dirka se je začela v nedeljo po lokalnem času ob 11:30h. Vendar pa je že v ogrevalnem krogu prišel monsunski dež in dirka je bila prekinjena že pred začetkom in prestavljena za 1h. Tako je bil štart ob 12:30 in je bila dirka skrajšana na 7h. Razmere pa so bile za vse zelo zahtevne, saj nihče ni treniral v dežju, na kar so morali biti vozniki zelo previdni. Dirko je začel Janez Prosenik, kot drugi Italijan in kot tretji Francoz. Vmes se je proga osušila, se še enkrat zmočila in proti koncu spet osušila. Team Flembbo je tako napredoval na 27 mesto, pol ure pred koncem pa se je v francoza zaletel tekmovalec iz nasprotne ekipe i tako pokvaril sanje o vrhunskem rezultatu. Motor je mehanikom uspelo popraviti v 15 min in tako je ekipa končala dirko na še vedno odličnem 41 mestu.

Tako se je dirka končala ob 19:30, ekipa zadovoljna z vožnjo in z sploh prihodom v cilj, kljub temu pa zelo razočarana zaradi zapravljene morebitne odlične uvrstitve.

REZULTATI DIRKE

1. MuSASHI RT HARC-PRO

2. Yoshimura Suzuki Shell ADVANCE

3. Team KAGAYAMA & Verity

4. Monster Energy Yamaha with YSP

5. TOHO Racing with MOIRWAKI

6. Honda Suzuka Racing Team

7. Honda Team Asia

8. Suzuki Endurance Racing Team

9. Yamaha Racing GMT 94 Michelin

10. Monster Energy Yamaha – YART

41. Team Flembbo Kawasaki

Izjava Janeza Prosenika:

" v celoti sem nad vikendom zadovoljen. Dal sem vse od sebe in tudi čase sem napravil dobre. Vozil sem konstantno hitre kroge in s tem sebi dokazal da sem dobro pripravljen. Veselil sem se, da bomo v tako hudi konkurenci dosegli tako dobro mesto, saj je bila večina voznikov in ekip Japonskih. Razočaran sem le zaradi padca za katerega nismo bili krivi, ampak tak je ta šport. Najbolj sem ponosen, da sem lahko vozil skupaj z legendarnimi imeni , kot so Kevin Schwantz, Randy De Punet Brock Parks in ostali, kar mi res veliko pomeni. Upam da bomo na prihodnji dirki čez en mesec v Oscherslebnu imeli več sreče. Rad bi se zahvalil prav vsem kateri so me spodbujali in navijali zame. "

PEK

Foto: moštva

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja