Matej Žagar zgodovinski zmagovalec VN Finske

18. 5. 2014
Deli

44 dirk za Veliko Nagrado je bilo potrebnih, da se je 31 letni član AMTK Ljubljana Matej Žagar povzpel na najvišjo stopničko v seriji Speedway Grand Prix.

Ko je že vse kazalo, da se bo v finalni vožnji  še enkrat v cilj privozil kot drugi, se je v tretjem krogu po napaki aktualnega svetovnega prvaka Britanca Taia Woffindna prebil mimo njega, rutinirano odpeljal zadnji krog in se prvič v svoji karieri kot prvi pripeljal skozi ciljno črto. Tretjega mesta se je veselil Šved Fredrik Lindgren, brez stopničk pa je ostal ameriški veteran Greg Hancock.

Od prve dirke za VN Slovenije, ko je nastopil kot »wild card,« je bilo potrebnih kar 11 let, občasno kot povabljen voznik ter lani in v sezonah 2006 ter 2007 kot stalni voznik SGP serije, da Žagar je sredi Finske vendarle stopil na najvišjo stopničko najprestižnejšega tekmovanja v speedwayju in tako dokazal, da drugo mesto ni največ, kar lahko doseže.

»Enkrat se je moralo končati s tem urokom, a za to je bilo potrebno še trše delo in še večja motivacija,« se je zmage veselil Žagar. »Ko sem vozil za Woffindnom sem opazil, da je začel popuščati in voziti nekoliko bolj defenzivno v stilu mirnega zaključka finala, saj sem vmes že mislil, da ga ne bom uspel ujeti, tako sem se mu skozi tri kroge približeval in ko je naredil prvo napako je prišel moj čas, čas za vse slovenske navijače in vse tiste, ki so z menoj verjeli, da je to mogoče.«

Žagar je dirko začel in končal z zmago. V kvalifikacijskih vožnjah je tako dvakrat skozi cilj pripeljal kot prvi, dvakrat kot drugi in enkrat kot tretji. Polfinale je za Hancockom zaključil na drugem mestu in kot tretji za finale izbral povsem zunanjo pozicijo, ki mu je tokrat prinesla največ sreče.

Žagar je s tem uspehom tudi  popravil uvrstitev v točkovanju letošnje serije za naslov svetovnega prvaka, ki ima s to dirko za seboj že prvo četrtino, saj je iz dvanajstega mesta skočil na deseto, za osmim, ki že zagotavlja stalno vstopnico v naslednji sezoni, pa sedaj zaostaja le za dve točki, vozniki pa so toliko izenačeni, da ga tudi od petega mesta ločijo zgolj štiri točke. Naslednja, četrta dirka za VN Češke  31. maja na najbolj tradicionalnem prizorišču serije, praškem stadionu Marketa, bo tudi najbližja dirka za vse slovenske navijače Mateja Žagarja.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"