MotoGP: Vn Aragona - Kaj se je v resnici zgodilo?

28. 9. 2015 | Primož Jurman
Deli

Dirka razreda MotoGP v Aragonu se je končal drugače kot je kazalo na kvalifikacijah. Prvi favorit za zmago Marquez (Honda) je po sobotnih vesoljskih časih v dirki padel, Lorenzo (Yamaha) pa je nato ubral gladko zmago. Rossi (Yamaha) je bil za Pedroso (Honda) tretji, njegova prednost v prvenstvu pa kopni.

Po dirki je v boksih Lorenzu prvi čestital slovenki rojak in njegov mehanik Jure Pelergini. Jorge je s kretnjo dlani na čeladi nakazal plavut morskega psa, tistega, ki ga je imel Rossi naslikanega na čeladi v Misanu. Po sporočilnosti čelade je Vale prijazna majhna ribica, ki ji za vrat dih morski pes »ve-se-kdo«. Ja, prvenstvo se bo odslej vrtelo in na koncu odločilo okoli dveh Yamahinih mož, saj so se Marqezovi upi za naslov skupaj z njim odkotalili v pesek steze v Aragonu. »Skozi celo sezono me spremlja smola in tudi na tej dirki nam je po odličnih kvalifikacijah šlo vse narobe,« se je od naslova že poslovil mladi Španec, ki je na treningih preizkušal novi tip Sheeijeve čelade.

Yamahin prvi naslov

Lorenzo je dirko odpeljal v njegovem stilu: že na štartu je povedel in prednost ohranil vse do cilja. Bolj zanimiv je bil boj v ozadju, posebno po zdrsu in padcu Marqueza v drugem korgu, ko sta se dajala Rossi in Pedrosa. Ta je dokazal, da je (še vedno) odličen tovarniški voznik, ki je v zadnjih krogih mojstrsko odbijal vse Rossijeve napade. Ta v boju za naslov krvavo potrebuje vsako točko, padec Marqueza, ki bi lahko ogrozil Lorenza in Danijevo drugo mesto sta bila voda na mlin Lorenzu. Do konca so še štiri dirke in Rossi se bo moral pošteno potruditi, posebno ob dejstvu, da so njegova šibka stran kvalifikacije, kjer konstantno zaostaja. Tudi v Španiji je bilo tako. Pri Yamahi so nastopili brez sprednjih krilc, s katerimi so presenetili v Misanu – te so bile kot kaže bolj poskus. Modri so v Španiji z zmago Lorenza in tretjim mestom Rossija že osvojili ekipni naslov. Yamaha je v ofenzivi. Naslednje leto se hiša iz Iwate vrača v prvenstvo Superbike, voznika bosta SylvainGuintoli in Alex Lowes, glavni sponzor pa Pata. Vlogo testnega voznika in svetovalca naj bi prevzel kar Valentino, ki naj bi odpeljal leta 2016 celo nekaj dirk razreda Superbike. Na testno WSBK  R1 naj bi Doctor sedel po koncu sezone MotoGP. Pata je v zadnjih dveh sezonah Rossijev osebni sponzor, pred tem je bila sponzor Hondine ekipe, velika želja šefa Pate Rema Gobbija pa je, da bi Rossi po morebitni končani karieri po koncu sezone 2016 v razredu MotoGP presedlal na dirke Superbike in naslov nato osvojil še tam.

Kolo sreče

V Superbike si naslednje leto zopet želi tudi nekdanji Aprilin dirkač Melandri, ki je za pomoč menda zaprosil celo Ezpeleto, šefa Dorne. V vseh tovarniških ekipah bodo isti vozniki, Apriliini se bo kot testni voznik pridružil Sam lowes. Redding se ob Petrucciju seli v ekipo Pramac Ducati, Hernandez prihaja v ekipo Avintia, namesto Reddinga pa bo v moštvu VDS v razredu MotoGP menda Tito Rabat, ki se končno seli iz razreda Moto2.

VN Aragonije, MotorLandAragon, 27.09.2015

1. Jorge LORENZO, Movistar Yamaha MotoGP - 41'44.933

2. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - +2.683

3. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - +2.773

4. Andrea IANNONE, Ducati Team - +7.858

5. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team - +24.322

Vrstni red:

1. Valentino ROSSI, Yamaha - 263

2. Jorge LORENZO, Yamaha - 249

3. Marc MARQUEZ, Honda - 184

4. Andrea IANNONE, Ducati - 172

5. Bradley SMITH, Yamaha - 143

Primož Jurman

Foto: ekipe, Dorna

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"