MotoGP - VN Japonske in VN Avstralije : Kaj se je v resnici zgodilo

24. 10. 2016 | Primož Jurman
Deli

Letošnje svetovno prvenstvo, v katerem je zmagalo rekordno število dirkačev (osem), ni postreglo le z napetimi boji na stezi, tudi v boju za naslov se je končalo precej presenetljivo: prvak je Marquez na Hondi, a Cal Crutchlow je udaril ponovno in zmagal v Avstraliji!

Prvenstvo ni super zanimivo le zaradi dejstva, da je mladi 23-letni Španec ujel svoj peti, v razredu MotoGP pa tretji naslov, temveč da ga je osvojil tri dirke pred koncem. Teorija je še v četrtek pred dirko v Motegiju govorila, da bi morda lahko ob zanj najbolj ugodnem razletu – torej, če se konkurenta za naslov Rossi in Lorenzo (oba Yamaha) na dirki uvrstita slabo, oziroma če padeta. In prav to se je zgodilo. Po sobotnih kvalifikacijah je kazalo odlično Yamahi, ki ji je Rossi (malce presenetljivo) privozil najboljše štartno mesto, v nedeljo pa je kraljeval Marquez. Boj v dirki med trojico Marquez, Rossi, Lorenzo je bil oster, a Marquez si je kmalu privozil nekaj prednosti. Rossi je v lovu zdrsnil in odstopil, kmalu se je podobno zgodilo tudi Lorenzu. Najmlajši svetovni prvak v zgodovini, ki mu je uspelo ujeti pet naslovov, je po dirki povedal: »To je neverjetno! Pred dirko nisem pričakoval, da bom že danes svetovni prvak. Ko sem videl, da je Rossi odstopil, sem privil plin, nato sem videl, da je odstopil še Lorenzo. V tistem krogu sem naredil štiri ali pet napak, saj sem se le stežka osredotočil na dokončanje dirke. Naslov smo osvojili tu, kjer je doma Honda, zato je še toliko bolj pomemben. Sezona je bila zahtevna, a vseeno fantastična. V treh dirkah do konca sezone bom samo še užival!«

Marc je naslov osvojil pred samimi šefi japonskega giganta; naslova sta se tako veselila Yoshishige Nomura, šef HRC-ja ter predsednik Honde Takahiro Hachigo. Marcov uspeh je toliko večji, če vemo, da letos Španec ni sedel na idealnem stroju. Z njim se celotno sezono bori Marquezov moštveni kolega Pedrosa, ki je na Japonskem grdo padel in si zlomil ključnico. Odsoten bo najmanj dve dirki.

V Avstraliji Crutchlow

V tednu, ki je sledil dirki na Japonskem so se dirkači udarili na avstralskem dirkališču PhillipIsland. Že petkove treninge je krojilo hladno in deževno vreme, tako kot v sobot, ko je tudi pihalo. Spremenljive razmere v kvalifikacijah je najbolje izkoristil Marquez, Lorenzo in Rossi sta z 12. in 15. mestom popolnoma razočarala. Razlog tiči – tako kot dirko poprej – v nepravilni izbiri gum. V dirki je povedel Marquez, a je v desetem krogu padel, vodstvo pa prevzel Cal Crutchlow (Honda).

Zmagal je, na drugo mesto se je po odlični vožnji prebil Rossi, ki je stopničke posvetil pokojnemu prijatelju Simoncelliju od nesrečne smrti katerega je bilo na dan dirke pet let, tretji je bil po ogorčenem boju Vinales (Suzuki). Za Crutchlowa je to druga letošnja zmaga, gledano v celoti je letošnja sezona njegova najboljša, ob dejstvu, da Hondi pomaga pri razvoju njihovega stroja.

Lorenzo (Yamaha) je bil šesti. V Avstraliji smo prvič videli tudi čelade mehanikov, ki jih bodo morali naslednje leto obvezno uporabljati pri menjavah motociklov in Nickyja Haydna, ki je nadomestil poškodovanega Pedroso, na njunem motorju pa je poziral igralec Keanu Reeves.

Rezultati:

VN Japonske, Motegi, 16.10.2016

1. Marc MARQUEZ - Repsol Honda Team - 42'34.610

2. Andrea DOVIZIOSO – Ductai Team - 42'37.602 + 2.992

3. Maverick VINALES – Team SUZUKI ECSTAR - 42'38.714 + 4.104

4. Aleix ESPARGARO - Team SUZUKI ECSTAR - 42'39.336 + 4.726

5. Cal CRUTCHLOW – LCR Honda - 42'49.659 + 15.049

VN Avstralije, PhillipIsland, 23.10.2016

1. Cal CRUTCHLOW – LCR Honda – 40'48.543

2. Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGO, + 4.218

3. Maverick VINALES – Team SUZUKI ECSTAR, + 5.309

4. Andrea Doviziozo – Ducati Team, + 9.157

5. Pol Espargaro – Monster Yamaha tech 3, + 14.299

Vrstni red po 16/18 dirkah:

1. Marc Marquez (Honda) - 273 točk

2. Valentino Rossi (Yamaha) - 216 točk

3. JorgeLorenzo (Yamaha) - 192 točk

5. MaverickVinales (Suzuki) – 181 točk

4. Dani Pedrosa (Honda) – 155 točk

Primož Jurman

Foto: Dorna, tovarne

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja