MotoGP, VN Japonske: Kaj se je v resnici zgodilo?

12. 10. 2015
Deli

Do konca prvenstva razreda MotoGP po dirki na Japonskem so še tri dirke, v boju za naslov pa sta le še Rossi in Lorenzo (oba Yamaha). V Motegiju je favorita za naslov presenetil Pedrosa (Honda) in zmagal.

Čez cel dirkaški vikend je v suhem vremenu odlično kazalo Lorenzu, ki je lomil čase in konkurenco. Še najbližje mu je prišel njegov moštveni kolega Rossi, ki je na kvalifikacijah uspel ujeti drugo štartno mesto. Rezultat je presenetljiv, saj je Motegi steza, ki Doktorju ne leži. Tako kot Lorenzo, ki je vozil s poškodovano ramo, je s poškodbo roke vozil tudi Marquez (Honda). Tokrat se ni boril za vrh, dirko pa je končal na četrtem mestu. Sobotni zadnji prosti trening in kasneje kvalifikacije je zaznamoval hud padec De Anglisa, ki je s polno hitrostjo trčil v betonski zid ob stezi, poročila iz bolnišnice, kamor so ga prepeljali po padcu, pa pravijo, da ima zlomljena rebra in nekaj vretenc. Kakšno je njegovo stanje v resnici bo jasno v naslednjih dneh.

Dirka presenečenja

Nedeljska dirka se je začela v dežju. Lorenzo je pobegnil s štarta, Rossi pa mu ni mogel slediti, kar je bilo rahlo presenečenje, saj velja, da se Rossi v mokrem vedno odlično znajde. Španec je nizal odlične čase na krog, in na vedno bolj suhi progi povečeval prednost. Iz ozadja se je vedno bolj bližal Pedrosa, ki je najprej prehitel Rossija, ki nad takšnim razletom ni bil zadovoljen, saj je v boju za naslov izgubljal točke. Potem, ko je Pedrosa prehitel Lorenza, ga je po napaki na zaviranju preskočil še Rossi. Dežne gume so na suhi podlagi terjale svoj davek in pri tem jo je najbolj skupil prav Lorenzo. Yamaha je na dirki testirala tudi stroj z letnico 2016, Japonec Nakasuga pa je bil z njim na dirki odličen osmi. Tio je bila petdeseta Pedrosina zmaga na Velikih nagradah. V razredu Moto2 je po odločitvi Rabata, da na dirki zaradi poškodbe ne nastopi, postal svetovno prvak Zarco, ki bo naslov v tem razredu naslednje leto tudi branil.

Primož Jurman

Foto: ekipe, Dorna

Rezultati VN Japonske, Motegi, 11.10.2015

1. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - 46'50.767

2. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - +8.573

3. Jorge LORENZO, Movistar Yamaha MotoGP - +12.127

Vrstni red:

1. Valentino ROSSI, Yamaha - 283

2. Jorge LORENZO, Yamaha - 265

3. Marc MARQUEZ, Honda - 197

JuP

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja