Motokros: pokalno tekmovanje AMZS - Slovenske Konjice

27. 4. 2015
Deli

Na motokros stezi Škedenj se je v idealnih pogojih začelo letošnje pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu. Na razgibani stezi se je med seboj pomerilo kar 115 tekmovalcev.

Pokalno tekmovanje je namenjeno predvsem rekreativnim voznikom motokrosa, a kljub temu se na dirkah vedno najde polno atraktivnih bojev, skokov in prehitevanj. Prav poseben čar pa predstavljajo štarti. Tradicionalno se zadnja leta največ dirkačev požene s štartne rampe v kategoriji R3 in tudi prva dirka se ni izneverila tradiciji, saj se je v boj s tekmeci in stezo, ki ima kar 11 skokov, pognalo 27 tekmovalcev. Z dvema drugima mestoma si je končno zmago zagotovil Jan Švab pred Nikom Čekado, ki je zabeležil šesto in prvo mesto kar priča o izjemni konkurenci. S tretjim in četrtim mestom je bil na koncu tretji Tilen Tič.

V kategoriji Amater, ki je pravzaprav rezervirana za vse začetnike se je dvakrat najbolje znašel zmagovalec Allen Kovačič, drugo in tretje mesto sta zasedla Aleksander Jelčič in Matjaž Podveršič.

Razburljivo je bilo tudi med veterani, teh se je na štartu nabralo kar 18! Čeprav so že v zrelih letih jim ne manjka borbenosti. Svojo zagnanost in srčnost je tokrat ponovno dokazal Alojz Vogrinc, ki je med mlajšimi veterani v prvi vožnji zmagal, v drugi pa se mu je po ponesrečenem štartu pripetila še nesreča, ko je v želji po prehitevanju počasnejših tekmecev, končal v sendviču med dvema tekmovalcema pred njim in trdo pristal na tleh. Kljub poškodbi ključnice je še odpeljal zadnji krog in pol do konca in pristal na skupnem četrtem mestu. Stopničke so si v tej kategoriji razdelili Leon Ferš na prvem, Tomaž Jankovič na drugem in Boštjan Braniselj na tretjem mestu.

Pri starejših veteranih je z dvojno zmago nakazal naskok na naslov prvaka Alojzij Fortuna. Na drugem mestu je končal gost iz Avstrije Dietmar Maier in na tretjem Branko Kavšek.

Med tistimi čisto najmlajšimi smo videli kar 11 tekmovalcev in prav vsak izmed njih je domov odnesel čisto pravi pokal. Sijočih oči in z nasmejanimi obrazi si bodo za vedno zapomnili to dirko. Med temi pogumnimi fanti se je zmage veselil Jaka Peklaj, drugega mesta Žiga Grebenc in tretjega domačin Tadej Škratek. V razredu 65 junior, so si stopničke razdelili: Gal Hauptman za prvo, Jaka Osek za drugo in Miha Nučič za tretje mesto. Devet tekmovalcev se je pomerilo v kategoriji do 85 kubičnih centimetrov, kjer je z dvojno zmago slavil Matevž Robek pred Gašperjem Polajžerjem na drugem in Urhom Rak na tretjem mestu.

V tekmovalnem razredu R2 nastopajo tekmovalci, ki so že zelo izkušeni, zato so tudi vožnje izredno atraktivne in polne dolgih ter visokih skokov. Razred MX2 R2 kjer vozijo z 250 kubičnimi štiritaktnimi ali 125 kubičnimi dvotaktnimi motorji je izjemno izenačen. Z le točko prednosti se je končne zmage veselil domačin iz AMD Slovenske Konjice Matic Šket, z enakim številom točk pa sta si drugo in tretje mesto razdelila Žan Brinovšek in Luka Štempihar.

Nič manj napeto ni bilo v razredu OPEN R2, kjer se je svoje prve zmage silno razveselil lanskoletni zmagovalec razreda R3 Rok Miklič. S točko zaostanka je na drugo stopničko stopil Chris Sosolič in še s točko manj na tretje Rok Mavrič.

Med tistimi, ki nastopajo v razredu R1, ki je rezerviran le za najhitrejše in najbolj izkušene je v kategoriji MX2 R1 zmagal Miha Bubnič. Miran Kovačič, sicer povratnik na motorkros dirkah je osvojil drugo mesto. Tretje mesto je osvojil Jaka Završan, novinec v tej kategoriji, si cer pa lanskoletni prvak razreda MX2 R2.

Z absolutno najhitrejšim časom kroga in tudi najvišjo povprečno hitrostjo na dirki je v najmočnejši kategoriji OPEN R1 z dvojno zmago slavil 'dolenjski projektil' Jaka Može. Njegova hitrost je osupljiva in to kljub temu, da že nekaj let ne tekmuje redno, ampak si izbere le nekaj dirk na katerih nato pokaže vse svoje izkušnje in mojstrstvo. Zanesljivo drugo mesto je šlo v roke Matjažu Grušovniku, ki je obakrat ciljno črto prečka kot drugi. Svojih prvih stopničk se je prvič v tej kategoriji razveselil novinec Ian Oskar Katenec, ki se očitno odlično znajde na močnejšem motociklu.

S tem popolnim uvodom se je na dobro pripravljeni stezi pod viaduktom Škedenj začela letošnja sezona v motokrosu, ki bo še kako zanimiva zaradi odličnih tekmovalcev, ki se sicer potegujejo za visoka mesta na dirkah evropskega in svetovnega nivoja. Že prihodnji konec tedna se bodo naši najboljši pomerili na dirki za državno prvenstvo v hrvaškem Pakracu,

Naslednja preizkušnja za pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu, bo že 9. maja, na povsem prenovljeni kraljici slovenskih motokros stez, v Orehovi vasi.

Celotne rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

Pek

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"