MXGP: Gajser boj za naslov prvaka odpeljal v Ameriko

29. 8. 2016
Deli

To je bil za Gajserja najslabši vikend v sezoni, kjer blesti s svojim vožnjami. Tokrat se enostavno ni izšlo po načrtih. Peščena nizozemska proga, zgrajena le nekaj dni pred dirko, je bila zahtevna tudi za največje mojstre motokrosa. Proga se je v soboto nenehno spreminjala, saj motorji na mehki mivki v ovinkih niso imeli pravega oprijema. Da so bile razmere še težje pa je poskrbelo obilno deževje, ki se je v nedeljo zjutraj pred dirko zneslo nad prizoriščem. Na najbolj nori dirki sezone, kjer smo videli neobičajne padce vrhunskih motokrosistov je zmagal Clement Desalle.

Gajser je bil v soboto v kvalifikacijski dirki sedmi, dominiral je osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli, mojster peščenih prog. Tudi sicer so bili v ospredju tekmovalci iz dežel peska in mivke. Gajser je po kvalifikacijah povedal, da je zadovoljen s svojimi časi in si od dirke obeta več. Ni pa se želel obremenjevati z mislijo, da predčasno osvoji naslov svetovnega prvaka, temveč je dejal, da bo vozil predvsem premišljeno brez pretiranega tveganja.

Že prva vožnja pa se v nedeljo ni izšla po njegovih željah, saj je padel že v drugem ovinku in pri tem so se mu glavni konkurenti odpeljali daleč naprej. Napadal je iz ozadja in na koncu osvojil dvanajsto mesto. Cairoli je bil v prvi vožnji četrti in je zaostanek za Gajserjem zmanjšal na devetdeset točk.

V drugo je Gajser začel bolje. Vozil je hitreje in z boljšimi časi se je približeval prvi dvojici. V vodstvu je bil Cairoli. Toda Gajser je želel preveč in je v veliki želji po dobrem rezultatu napravil napako. Grdo je padel, pri tem pa poškodoval motor do te mere, da ga je lahko le še potiskal v bokse, saj ni bil več vozen. V seštevku dirke je bil šele osemnajsti, v seštevku svetovnega prvenstva pa Gajserjeva prednost dve dirki pred koncem znaša 65 točk.

Zmagal je Belgijec Clement Desalle, Cairoli je bil drugi, tretjega mesta pa se je veselil domačin, Nizozemec Glen Coldenhof.

»Zelo sem razočaran s tem vikendom, saj vem, da znam tudi na mivki odpeljati veliko bolje. Nikakor se nisem mogel zbrati. Po prvi vožnji sem si rekel, da jo moram čim prej pozabiti in v drugo odpeljati bolje, vendar mi to ni uspelo. Sedaj bom moral najprej urediti stvari v glavi, se pogovoriti z očetom in narediti vse, da na naslednji dirki odpeljem, kot znam. V Ameriko odpotujemo že v torek in zelo se veselim, da se bom pomeril z ameriškimi zvezdniki,« je po dirki razočarano razlagal Gajser.

Naslednja, predzadnja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo že prihodnji vikend v ZDA.

V Assnu so tekmovali tudi veterani, ki so se spopadli z dirko za svetovni pokal. Slovenijo sta zastopala Timov oče Bogomir Gajser in Borut Koščak. Prvo vožnjo so imeli že včeraj, ko je nad prizoriščem sijalo sonce. Gajser je bil sedemnajsti, Koščak pa trideseti. Druga vožnja je bila danes. Le nekaj minut pred začetkom se je vlilo in vodstvo dirke je bilo primorano start prestaviti za nekaj minut. Kljub temu se je med tem na progi nabralo veliko vode in pogoji za dirko so bili izredno zahtevni, na trenutke so se zdeli celo nemogoči. Izkušeni motokrosisti so se vseeno podali na dirko, v kateri je bil najboljši švedski veteran Mats Nilsson. Bogomir Gajser je v seštevku svetovnega pokala osvojil dvaindvajseto, Borut Koščak triindvajseto mesto.

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Shaun Simpson (Vbr), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Glenn Coldenhof (Niz), ... 12. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Glenn Coldenhof (Niz), ... Tim Gajser odstopil

Skupno na dirki: 1. Clement Desalle (Bel) 44 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 43, 3. Glen Coldenhof (Niz) 40, ... 18. Tim Gajser (Slo)

Skupno v SP: 1. Tim Gajser (Slo) 653 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 588 točk, 3. Maximilian Nagl (Nem) 542 točk

PeK

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"