MXoN 2014:Francoski 'petelini' svetovni prvaki v motokrosu

28. 9. 2014
Deli

Francozi so veliki zmagovalci tradicionalnega pokala narodov v motokrosu. Na peščeni stezi v Kegumsu (Latvija) so premagali branilce naslova Belgijce in Američane, ki so za las ujeli stopničke. Slovenci smo brez Tima Gajserja, ki je moral dirko izpustiti zaradi počenih dveh vretenc, končali na 20. mestu.

Ves konec tedna je bilo jasno, da so Francozi fovoriti za zmago, njihov prvi mož Gautier Paulin je bil dobro razpoložen in vesel uničene in predvsem težke proge, ki je spominjala na bojno polje, polno lukenj in grbin. Američani na francosko-belgijski obračun preprosto niso imeli pravega odgovora. Najmlajši član ekipe Jeremy Martin si je na sobotnih kvalifikacijah zlomil palec, stisnil zobe in vseeno nastopil na dirki, navdušil pa je Eli Tomac, ki je z najhitrejšimi časi v finalni vožnji polovil tekmece iz ozadja in ob zopet dokaj medli predstavi 'kapitana amerika' Ryana Dungeya, prigaral stopničke.

Slovenija je bila zaradi poškodbe Tima Gajserja hendikepirana in jasno je bilo, da ne moremo upati na vrhunski rezultat. Kljub vsemu je v uvodnem delu obema našima predstavnikoma kazalo bolje kot je na koncu pokazal rezultat. Klemen Gerčar je obakrat solidno štartal in se držal na robu prve petnajsterice uvodnih 10 minut, nato pa ga je izdala slabša pripravljenost zaradi nekaj tedenske odsotnosti treninga z motorjem. Takole je realno ocenil svoji dirki: 'vedel sem, da bom težko zdržal hud tempo. Vesel sem ker vidim, da še imam hitrost, po polovici vsake vožnje pa sem moral popustiti tempo saj enostavno nisem v takšni formi kot bi želel. Škoda za Tima, upam da se pozdravi čim prej, z njim bi seveda končali dosti višje kot na 20. mestu.'

Z nekaj več treninga v pesku bi šlo lažje tudi Jerneju Irtu, ki se je v obeh vožnjah dobro izkazal in bil iz kroga v kroga hitrejši. 'V bistvu moram biti kar zadovoljen glede na to, da celo leto nisem vozil v pesku, predvsem pa ker sem dirki odpeljal z motociklom za trening, ki ni tako dobro pripravljen kot tisti za dirko. Ta je po jutranjem ogrevanju preprosto izdihnil. Mehanik in vodja ekipa sta na hitro zamenjala sprednje vzmetenje in to je bilo to. Verjetno bi z mojim boljšim motorjem lahko segel še nekoliko višje, ampak lahko pa bi odstopil zaradi okvare v prvi dirki'. Tehnične okvare so seveda del tega športa, kakor tudi poškodbe in tista vedno potrebna začimba 'ščepec sreče'.

Zmaga Francozov je tudi odlična popotnica za Monster Energy FIM pokal narodov prihodnje leto, ki bo v francoskem Erneeju.

Rezultati Monster Energy FIM pokala narodov v motokrosu 2014:

1.Francija, 2. Belgija, 3. ZDA, 4. Velika Britanija, 5. Nemčija, 6. Italija, 7. Švica, 8. Rusija, 9. Estonija, 10. Nizozemska,...20. Slovenija. Skupno je sodelovalo 34. ekip.

AMZS MX-press

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja