Rea in Kawasaki v Jerezu do naslova, Sykes zmagovalec dirke

22. 9. 2015 | Primož Jurman
Deli

Jonathan Rea je ta dirkaški vikend v Jerezu potreboval le šest točk, da bi si zagotovil naslov svetovnega prvaka, a je že v prvi dirki s četrtim mestom dosegel več, ko tje bilo potrebno, da je osvojil svoj prvi naslov. V obeh dirkah v Jerezu se Rea letos prvič ni uvrstil na stopničke.

Sezona je bila zanj na moč uspešna, saj je zmagal na dvanajstih dirkah, dvajsetkrat je stal na stopničkah, v vsaki dirki pa je bil v ožjem krogu favoritov – od prve zmage v Avstraliji letos februarja pa vse do osvojitve naslova sedaj v septembru. Tom Sykes je v letošnji sezoni do sedaj štirikrat zmagal, ob tem pa igral pomembno vlogo pri osvojitvi prvega naslova konstruktorskega prvaka za Kawasaki. V prvi dirki dneva je vodil celotno dirko in si na cilju privozil občutno prednost treh sekund. V drugi vožnji ni izbral ustreznih gum, vodil je do polovice dirke, nato pa padel na peto mesto. Po dirkah v Jerezu ima Rea v skupnem seštevku 478 točk, zmagovalec druge vožnje Chaz Davies (Ducati) je drugi z 353-imi, Sykes pa je tretji s 331-imi točkami. Naslednja dirka bo 4. oktobra v francoskem Magny-Coursu.

Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team): »To je čudovit trenutek v moji karieri, ki sem jo začel kot šestletni deček na motokros stezah, nato pa sem praktično celo življenje preživel v dirkaškem okolju, dirkah in na tekmovanjih, kjer sem vseskozi sanjal, da bom nekoč velik prvak. Ko so mehaniki po dirki na motocikel prilepili številko 1 sem se počutil nenavadno, hkrati sem bil hvaležen za priložnost, ki sem jo imel, da sem lahko postal prvak. Bilo je veliko vzponov, pa tudi padcev. Takšni trenutki imajo še posebno težo, saj sem se moral soočiti s poškodbami, zlomljenim zapestjem in grdim zlomom stegnenice, a tudi takrat nisem dvomil v svoje sposobnosti. Ta trenutek komaj dojemam da sem svetovni prvak, a sem na to že sedaj ponosen.«

Primož Jurman

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja