CrossCountry 2014 – Premiera v Prekmurju

25. 8. 2014
Deli

Karavana Slovenskega Crosscountry prvenstva se je to soboto prvič v svoji zgodovini mudila v Prekmurju. Na motokros progi Mačkovci je organizator AMD Štefan Kovač pripravil dobro dirko in s tem dokazal, da se da tudi na majhni površini, kot je MX proga, pripraviti dobro progo za crosscountry dirko.

Razmeroma kratka proga, ki smo jih v zadnjem času zaradi naše zakonodaje,  bolj ali manj vajeni in ne prezahtevna, da so jo brez težav prevozili tudi tisti, manj vešči tekmovalci ni dopustila niti trenutka počitka. Razni kratki vzponi ter spusti, ostri zavoji, kanali in hlodi, so po dveh urah vožnje do dobra namučili tudi tiste najboljše  in najbolj vzdržljive tekmovalce. Vsi pa so bili po tekmi zadovoljni in o progi je bilo slišati le pozitivne kritike.

Dirke se je v oblačnem vremenu udeležilo 85 tekmovalcev.

V prvi dirki dneva so vozniki 4-kolesnikov ponovno poskrbeli za zanimivo dirko, saj so si na športnih quadih Fabiani, Lešnik, Lah, Jernejšek in Konečnik vedno bolj konkurenčni. In prav vsak od njih lahko tudi zmaga.  Tokrat je bil najhitrejši Tomaž Jernejšek, kar pa je na koncu zadostovalo za skupno komaj četrto mesto.  Dirko je tokrat dobil Igor Fabiani in tako zabeležil drugo zmago letos in hkrati prevzel vodstvo v skupnem seštevku kategorije QuadExpert, ki šteje za državno prvenstvo.  Drugo mesto je osvojil Tomaž Lešnik (QuadExpert), ki je bil le za slabe dve sekundi hitrejši od Mateja Laha (Quadsport).

Tretje mesto je v kategoriji QuadExpert osvojil Tomaž Konečnik.

V drugi dirki dneva,kjer dirkajo motoristi v kategorijah Amater, Sport, Veterani 40 in Veterani 50, Franci Jaklič (Veterani 40) ni dopustil presenečenj in je kljub padcu po prvem krogu za sabo pustil celotno konkurenco.

Drugo mesto je osvojil vedno boljši Tomaž Jernejšek ( Amater), ki je iz tekme v tekmo bližje vrhu in verjetno ne bo več nobeno presenečenje, če bo na eni od naslednjih tekem tudi zmagal. Tretje mesto je osvojil Nik Čekada (Sport), ki je zabeležil tudi najhitrejši krog. Omeniti gre tudi četrto uvrščenega nekdanjega odličnega motokrosista Alojzija Fortuno (Veterani 50), ki je z atraktivno vožnjo  navdušil gledalce in za sabo pustil mnogo mlajše tekmece.

V tretji dirki so se spopadli motoristi v kategorijah Junior, Sport PRO in Expert. Za pravo dramo sta ponovno poskrbela Sašo Kragelj in Jaka Može, ki sta z divjo atraktivno vožnjo navdušila gledalce. Po eni uri razburljivega dvoboja je le prevladala Kragljeva boljša pripravljenost, ki si je nabral dovolj prednosti, da je lahko mirno odpeljal dirko do konca in zabeležil tretjo zaporedno zmago.

Drugo mesto si je z najhitrejšim krogom dneva pridirkal Jaka Može, na tretje mesto pa se je uvrstil Aleks Mlekuž.

V točkovanju za državno prvenstvo vodi Sašo Kragelj za 9 točk pred Možetom in za 17 točk pred Mlekužem na tretjem mestu.

Naslednja dirka bo 14. Septembra v Slovenj Gradcu, kjer se obeta najboljša dirka sezone, saj organizator Motokros klub Slovenj Gradec vedno poskrbi za dobro progo in kakšno posebno presenečenje, katerega so običajno poleg tekmovalcev najbolj veseli gledalci.  Tokrat pa bo tam zanimivo že dan prej, ko bodo moči merilimotokrosisti.

Zmagovalci po kategorijah:

ATV/quad amater :Tomaž Černe

ATV 4×4 : Boštjan Kremžar

Quadsport: Matej Lah

Quadexpert: Igor Fabiani

Amater: Tomaž Jernejšek

Junior: Denis Vačovnik

Sport: Nik Čekada

Sport PRO : Matija Grahek

Veterani 40: Franci Jaklič

Veterani 50: Alojzij Fortuna

Expert: Sašo Kragelj

Koledar dirk 2014

14.9. Slovenj Gradec

4.10. Brnik

18.10. Dragonja

Vse dodatne informacije najdete na www.motosport.si in  sport.amzs.si,rezultate pa na www.speed-timing.hr

Foto: ESPA pictures

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"