Speedway GP naslednje leto spet v Krškem!

15. 10. 2014
Deli

Še pred uradno razgrnitvijo celotnega koledarja Speedway Grand Prix (SGP) serije za prihodnjo sezono, lahko razveselimo vse slovenske ljubitelje moto športa z novico, da bo AMD Krško 12. septembra 2015 ponovno organiziralo eno od dirk SGP serije. To bo deveta preizkušnja za VN Slovenije v zgodovini, ki bo tako v posavsko prestolnico, natančneje na 387 metrski oval Stadiona Matije Gubca v Krškem, pripeljala najboljšo svetovno petnajsterico tega športa. Med njimi se bo po fenomenalnem petem mestu v letošnjem svetovnem prvenstvu, za naslov svetovnega prvaka seveda boril tudi slovenski matador Matej Žagar.

Nazadnje so se najboljši spidvejisti v Krškem merili lani, po enoletnem premoru pa so odgovorni pri AMD Krško ponovno strnili glave in moči ter se vnovič odločili, da v Sloveniji pripeljejo največji moto športni dogodek leta. Nič čudnega, da tudi devetič pričakujejo poln stadion, saj se je lani dobrih 10.000 gledalcev vnovič pokazalo kako si želijo in uživajo v dirkanju na najvišji ravni. Žagar je v Krškem vedno dobrodošel gost, po letošnjih uspehih, ko je v finskem Tampereju tudi prvič v karieri zmagal na eni od dirk za VN, se ob tem še po enkrat uvrstil na drugo in tretje mesto, mu podpore doma ne manjka. Zagotovo bo zato tudi sam želel ponovno stopiti na stopničke tudi na domači dirki, kjer se je lepljivega šampanjca doslej veselil le enkrat. Za tretje mesto leta 2005.

»Zame je domača dirka vedno nekaj posebnega, pa čeprav sem zadnje čase bolj doma na ovalih drugje po Evropi. Zaradi domačih navijačev, ki me na tujih dirkah spremljajo preko tv ekranov, socialnih omrežij in ostalih medijev, sem tako še posebej vesel, da se jim bom lahko z nastopanjem doma tako vsaj malo oddolžil, hkrati pa upam, da bo to vsaj malo vplivalo tudi na podporo slovenskih sponzorjev,« je novico o dirki za VN Slovenije komentiral Matej Žagar in pripomnil: »Želim pa si tudi, da bo organizator vsaj malo prisluhnil mojim željam glede priprave proge, da bi tako dobil tudi dejansko prednost domače steze, kot si jo tudi sam predstavljam.«

Da bo treba pohiteti z nakupom vstopnic, saj so lani tiste najboljše – za tribuno pošle v rekordnem času, pa svari tudi zdaj že legendarna predsednica AMD Krško, Violeta Freeland: »Tako hitro še nismo dirke napovedali nikoli, zato smo se odločili, da bomo vstopnice v prodajo že letos, s čimer želimo vzpodbuditi predvsem tiste, ki so lani ostali praznih rok.« O ponovni kandidaturi in potem še podpisu pogodbe za vnovično organizacijo dirke z britanskim podjetjem BSI, lastnikom licence za SGP serijo pa nam je zaupala tole: »S Paulom Bellamyem, nekakim »Bernijem« svetovnega spidveja, sva bila na vezi že od lanske sezone, brez pretiravanja lahko poudarim, da se res radi vračajo k nam, saj dobivamo glede organizacije same pohvale. Tudi zato verjamem in upam, da nam bodo tudi tokrat stali naši zvesti sponzorji in vrli prostovoljci ob strani, da pripravimo še en mejnik slovenskega moto športa in potem z veseljem zremo še naprej v prihodnost, na jubilejno, deseto dirko za VN Slovenije.«

Doslej je znana in z uradnim datumom objavljenih že osem dirk prihodnje sezone, kot največja pa je bila pred kratkim najavljena dirka za VN Avstralije, kjer so nazadnje dirkali pred 13 leti. Takrat je v Sydneyu nastopal tudi žal že pokojni Matej Ferjan. Sedaj se serija za vsaj pet let seli v Melbourne, kjer se bodo dirkači na zaključni dirki sezone srečali 24. oktobra 2015. Prizorišče pa ne bo nič manjše kot znameniti stadion Etihad, ki se ponaša s pomično streho in blizu 70.000 sedeži.

Koledar tako zaenkrat zgleda takole: 16.05. Tampere (VN Finske), 23.05. Praga (VN Češke), 04.07. Cardiff (VN Velike Britanije), 06.08. Horsens (VN Danske), 12.09. Krško (VN Slovenije), 26.09. Stockholm (VN Švedske), 03.10. Torun (VN Poljske), 24.10. Melbourne (VN Avstralije).

Zagotovo manjka še termin dirke v poljskem Gorzowu, ki ima pogodbo še vsaj do leta 2015, predvidoma pa bodo dobili termin nekje konec avgusta. Otvoritev sezone se napoveduje v aprilu, točen termin še sicer ni bil objavljen, kot se govori pa je praktično že vse dogovorjeno za dirko na Narodnem stadionu v poljski prestolnici, kjer se bodo spidvejisti pomerili prvič. Po tem kar smo slišali že letos, bi naj bila še vedno na koledarju dirka za VN Latvije, verjetno po letošnjem deževnem fiasku v Rigi, ponovno v Daugavpilsu, kamor so jo morali premakniti zaradi slabe proge v prestolnici. Če bo ostalo pri dvanajstih dirkah, se lahko nadejamo še kake preizkušnje na Švedskem, praviloma kar vnovič v Mallili. Novost bi naj bila še VN Nemčije, kjer pa bi naj bili v igri kar trije organizatorji. Do dokončnega zemljevida SGP 2015 nas tako praviloma čakata še kakšna dva tedna, že zdaj pa se lahko veselimo ponovne dirke v Krškem. V podobnem času pričakujemo tudi potrjeno petnajsterico, ki bo vodila igro v letu 2015, saj mora BSI še objaviti kdo bodo štirje srečneži, ki jim bo podelila t.i. stalne wildcarde za naslednjo sezono.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel