Speedway GP: Žagar šesti v Latviji

18. 8. 2014
Deli

Po dobrem mesecu so se najboljši spidvejisti sveta v Daugavpilsu pomerili na osmi preizkušnji te sezone, ki je štela za VN Latvije. Dirko, ki je bila zaradi slabe pripravljenosti v dežju razmočene proge prestavljena iz Rige, je dobil Poljak KrzysztofKasprzak. V finalu je bil boljši od Danca NickijaPedersena, Američana Grega Hancocka in še enega Danca, Kennetha Bjerreja. Naš Matej Žagar je z devetimi točkami in končnim šestim mestom ponovil svoj izkupiček iz lanske sezone na tem stadionu.

V skupnem seštevku SP štiri dirke pred koncem drži šesto mesto, ki ga bo imel priložnost izboljšati že na naslednji dirki, ki bo 30. avgusta v Gorzowu, na Poljskem, na stadionu njegovega domačega kluba najmočnejše profesionalne lige.

Po tem, ko so premaknili dirko iz stadiona Bikernieki na Daugavpilsko lokomotivo, se je vsa karavana morala premakniti 250 kilometrov južneje od letošnje kulturne evropske prestolnice, a to so vozniki le pozdravili, saj stadion v Daugavpilsu poznajo in jim zato tudi izostanek treninga ni delal preglavic.

Žagar je 49. dirko za VN v karieri pričel s skromnim tretjim mestom, ki ga je nadgradil z drugim mestom v naslednji vožnji. Novo tretje mesto ga je sicer še držalo v igri za eno od polfinalnih voženj, a za napredovanje je moral končno eksplodirati. To mu je potem uspelo v četrtem nastopu, ko je z izvrstnim manevrom, v izhodu drugega zavoja je nabral toliko hitrosti, da se je zmuznil med obema tekmeca, ki sta vozila pred njim in prevzel vodstvo, ki ga več ni izpustil iz rok. Za seboj je v tej vožnji pustil tudi aktualnega svetovnega prvaka Britanca TaiaWoffindna. To je bila prva zmaga v posamezni vožnji od dirke za VN Danske, ko je prav tako uspel enkrat zmagati.

V zadnji vožnji rednega dela dirke je zbral žal vsega točko zato ni imel možnosti za izbiranje startnih številk, saj se je v polfinala uvrstil kot osmi voznik. Iz povsem zunanjega položaja je tako kljub dobremu startu iztržil vsega točko, ponovno je premagal svetovnega prvaka, a to ni bilo dovolj za veliki finale, ki ga bo moral počakati vsaj do naslednje dirke v Gorzowu.

»Na koncu lahko rečem, da sem z rezultatom zadovoljen, saj je kljub temu korak naprej proti zadnjima dvema dirkama, predvsem pa moram dodati, da sem lahko le neskončno hvaležen očetu, saj sem vozil na njegovem motorju, ki je pač toliko sposoben, kolikor mi je tokrat uspelo,« je po dirki povedal Žagar in nadaljeval: »Še vedno se borim s svojimi motorji, saj očitno nemški tuner še zlepa ni ujel priključka s svetovno konkurenco, zato me naslednji konec tedna v Gorzowu čaka nekaj dni treningov in preizkušanj motorjev, saj si želim, da izboljšam lanski rezultat, ko sem bil dejansko najbolj razočaran prav na dirki v Gorzowu.«

Dirko pa je zaznamovala tudi diskvalifikacija Avstralca DarcyaWarda, ki je pred tem držal tretje mesto v SP. Enega največjih talentov od tam spodaj so namreč ujeli s preveliko vsebnostjo alkohola v krvi. En glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka za to sezono, si je tako grdo pokvaril možnosti za kak večji uspeh, saj ga sedaj verjetno čaka še prepoved in kazen od FIM, mednarodne motociklistične zveze. Deževno odpoved dirke si je očitno vzel več kot preveč k srcu, za začetek ga je stalo to 3000 evrov kazni. Dodatne sankcije pa bodo sledile.

Rezultati:

1. KrzysztofKasprzak (Pol) 17 točk, 2. Nicki Pedersen (Dan) 18, 3. Greg Hancock (ZDA) 16, 4. Kenneth Bjerre (Dan) 11, 5. KjastasPoudžuks (Lat) 10, 6. Matej Žagar (Slo) 9, 7. TaiWoffinden (VB), 8. TroyBatchelor (Avs) oba 8, 9. NielsKristianIversen (Dan) 7, 10. Fredrik Lindgren (Šve) 6,...

SP po 8. dirki od 12.:

1. Hancock 103 točke, 2. Woffinden 98, 3. Pedrsen 86, 4. Iversen 81, 5. Kasprzak 76, 6. Žagar, 7. Ward oba 75, 8. Hampel, 9. Lindgren oba 63, 10. Holder 61,...

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja