Žagar zgolj s tremi točkami iz Švedske

16. 8. 2016
Deli

Po sobotnem dežju je bila šesta dirka letošnje serije Speedway Grand Prix, ki je v Mallili štela za VN Švedske, prestavljena na nedeljo. Naš predstavnik Matej Žagar, ki mu oval v t.i. G&B Areni ni nikoli posebej odgovarjal, pa je odpeljal eno najslabših dirk v karieri, saj je zbral vsega tri točke, osvojil vsega 14. mesto in tako pet dirk pred koncem sezone zdrsnil na 12. mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Dirko je dobil ameriški veteran Greg Hancock, ki med sezono živi na Švedskem in si bo to zmago zapomnil na prav poseben način. To je bila za 3 - kratnega svetovnega prvaka namreč komaj prva zmaga v njegovi drugi domovini, od koder izvira tudi njegova žena. Švedsko slavje mu je uspelo šele v 36. poizkusu. Drugo mesto v velikem finalu si je privozil Avstralec Jason Doyle, tretje pa Poljak PiotrPawlicki, ki se je veselil prvih stopničk v karieri. Brez teh je s četrtim mestom finale končal Avstralec Chris Holder.

Našemu adutu se še petič zapored letos ni nasmehnila sreča pri žrebu, saj je s stezno številko tri moral kar dvakrat startati iz kot se je kasneje izkazalo daleč najslabše pozicije C, torej drugega mesta na zunanjem delu proge. V 23 vožnjah je bila od tam osvojena le ena zmaga. Kljub temu pa bi ob pravilnem delovanju motorja in boljši formi moral Žagar osvojiti kaj več kot zgolj eno tretje in v zadnji vožnji, ko je sicer kar tri kroge vodil, na koncu drugo mesto. S tem si je pošteno pokvaril trenutni položaj v skupnem seštevku, kjer je najpomembneje priti med prvi osem, ki se avtomatsko uvrstijo v SGP serijo za naslednjo sezono. Pred to dirko je bil prav na osmem mestu, sedaj pa na enajstem za magično osmico zaostaja za osem točk. Za primerjavo, sedmi Šved Lindbaeck pa je od Žagarja oddaljen že za 18 točk. Pred Žagarjem in ostalimi konkurenti je sicer še pet dirk, prva že čez dva tedna v poljskem Gorzowu, kjer bo Matej branil lansko epsko zmago, ko je osvojil prvo mesto, kljub groznemu padcu v polfinalu. Tako lahko le držimo pesti, da bo njegov domači oval v poljski profesionalni ligi jeziček na tehtnici in se bo sezona obrnila v prid Žagarju. V nadaljevanju bodo potem še dirke v nemškem Tetterowu, neznanki na letošnjem zemljevidu, Stockholmu, kjer je Žagar že stal na stopničkah, poljskem Torunu, kjer nikakor ne zmore preboja v polfinale in avstralskem Melbournu, kjer je lani za las zgrešil najboljšo osmerico.

Rezultati:

1. Greg Hancock (ZDA), 2. Jason Doyle (Avs) oba 17, 3. PiotrPawlicki (Pol) 13, 4. Chris Holder (Avs), 5. MaciejJanowski (Pol) oba 12, 6. BartoszZmarzlik (Pol) 10, 7. Peter Kildemand 9, 8. Niels K. Iversen (oba Dan), 9. Fredrik Lindgren (Šve), 10. TaiWoffinden (VB) vsi 8, ..., 14. Matej Žagar (Slo) 3,...

SP po 6. od 11. dirk:

1. Hancock 83, 2. Woffinden, 3. Doyle oba 71, 4. Janowski 64, 5. Holder 62, 6. Zmarzlik 61, 7. Lindbaeck 60, 8. Pawlicki 50, 9. Kildemand 47, 10. Pedersen 43, 11. Zagar 42,...

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"