Veliki zmagovalec Mačkovcev Jan Pancar v štirih vožnjah pobral (vseh) 100 točk

18. 4. 2016
Deli

Včeraj, 17. aprila, so se motokrosisti v Mačkovcih pomerili na 1. dirki pokalnega in amaterskega prvenstva AMZS 2016, kjer je za senzacijo dneva poskrbel nadarjeni motokrosist Jan Pancar. Član AMD Šentvid pri Stični je s svojo 250-kubično Yamaho nastopil tako v kategoriji MX2 R1 kot v OPEN R1 ter kljub ostrim bojem v obeh razredih štirikrat prevozil ciljno črto kot zmagovalec.

Predstavniki organizatorja AMD Štefan Kovač Murska Sobota in številni požrtvovalni prostovoljci, brez katerih športnih dogodkov sploh ne bi bilo, so bili z izvedbo dirke zadovoljni. Nekaj preglavic je povzročal le prah, ki ga je bilo treba v močnem vetru pogosto krotiti z zalivanjem proge, sicer pa je ob progi nabralo lepo število gledalcev, med njimi tudi stunt motorist Rok Bagoroš, ki so uživali v dirkaškem vzdušju.

S startne rampe se je v prvi vožnji pognalo 108 tekmovalcev, v drugi vožnji pa se je, kot je v tako trdem športu v navadi, nekaj motokrosistov usedlo na klop, kar pomeni, da zdravniki tudi na sončno prekmursko nedeljo niso zares počivali. V drugi vožnji se je lažje poškodoval tudi Klemen Gerčar, ki je padel na ramo in dirko predčasno zaključil, a kot smo izvedeli, njegova sezona zato ni pod vprašajem.

Progo so otvorili tekmovalci obeh veteranskih kategorij, sledili so jim bojeviti amaterji, nato najmlajši kategorij 50 in 65 Junior ter že skoraj odrasli tekmovalci kategorije 85, dokler steze ni preplavila najštevilčnejša kategorija R3, za njo pa dvakrat združeni kategoriji MX2 R1 in R2 ter OPEN R1 in R2.

V kategoriji starejših veteranov že precej časa ni nobenih presenečenj in tudi v Mačkovcih je s konkurenco gladko pometel Alojzij Fortuna (KTM), ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Na stopničke sta stopila še Gorazd Vidic in Bojan Škufca, oba na Hondi. V veteranski kategoriji od 40 do 50 let je bil v obeh vožnjah najboljši Borut Koščak (Yamaha), ki je lansko leto še tekmoval v kategoriji OPEN, uspešno sta mu sledila Igor Pancar (Yamaha) in gost z Madžarske Rolland Zanocz na Husqvarni.

V kategoriji preboja lačnih Amater je bil v obeh vožnjah nepremagljiv Mitja Kerčmar (Honda), ki bo v naslednjo dirko odnesel 50 točk, pokala pa sta se razveselila enako zanesljiva Boštjan Milat (KTM), ki je bil v obeh vožnjah drugi, in Jure Stroj (Yamaha), ki se je ves dan odlično držal na tretjem mestu.

Prva tri mesta kategorije Junior 50, v kateri je nastopilo kar 11 bodočih prvakov, so si pridirkali Madžar Adam Horvat, Žak Oblak iz MK Jernejles Žiri in Miha Vrh iz MSK Notranjska. V kategoriji Junior 65 je nastopilo deset tekmovalcev, prva tri mesta pa so si razdelili Madžar Noel Zanocz, novinec v kategoriji Jaka Peklaj, ki je v prvi vožnji celo zmagal, ter prav tako gost z Madžarske Gergo Fulop.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov, v kateri smo bili priča zanimivim bojem med zmagovalcem Maksom Mausserjem na KTM, Jakobom Kristofom na Husqvarni in Matevžem Robekom na KTM, je nastopilo 8 zmage željnih tekmovalcev. Mausser je gladko zmagal v obeh vožnjah, poznavalci pa že nestrpno pričakujejo njegov prestop v višjo kategorijo.

V najštevilčnejši kategoriji R3, ki so prehodna kategorija med amaterji in že uveljavljenimi tekmovalci, je vseh 25 sotekmovalcev obakrat premagal Žan Žaler (Kawasaki), medtem ko sta si drugo in tretje mesto priborila Tilen Tič in Davor Perčič, oba na Hondi. Gneča na stezi omenjene kategorije vedno poskrbi za veliko prahu ter veliko zabave za gledalce, od katerih je nekdo pripomnil, da imajo tekmovalci te kategorije ne le največje želje po dirkanju, temveč tudi najbolj luštne punce, ki se navadno z njimi za srečo pripeljejo kar do rampe.

V tekmovalnem razredu MX2, kjer se pomerijo tekmovalci na kroskah s 250 kubičnimi štiritaktnimi in 125 kubičnimi dvotaktnimi agregati, je bilo še bolj vroče in aktraktivno, saj je organizator združil obe tekmovalni kategoriji R1 in R2. V nižji kategoriji R2 je na najvišjo stopničko pridirkal Tim Gojčič (KTM), druga senzacija današnje tekme, saj ga je organizator zadnji hip iz R3 premestil v višji razred, kjer je Tim (očitno zmagovalno ime!) zmagal že na svoji prvi dirki v novem razredu in to v obeh vožnjah. Tik za petami oziroma zadnjim kolesom sta mu bila Žan Brinovšek na Yamahi in Nace Vegelj na Hondi. V višji kategoriji R1 je prepričljivo zmagal Jan Pancar pred Miho Bubničem (KTM) in Denisom Vačovnikom (KTM).

V kraljevskem razredu OPEN so tako v razredu MX2 skupaj startali tekmovalci kategorij R1 in R2. V kategoriji R2 je slavil Jan Švab (Yamaha) iz AMD Radovljica, za katerega sta ob progi navijala tudi Miha Špindler in Toni Podobnik, na drugo mesto se je povzpel Luka Frigelj (Yamaha), tretji je bil Matic Žitnik (Husqvarna). V najvišji kategoriji R1 pa se je ponovno proslavil Jan Pancar, ki je bil v Mačkovcih več na progi, kot ob njej. Sledila sta mu odlična Ian Oskar Katanec in Uroš Nastran, s katerima je imel celo izjemno razpoloženi Pancar na progi nemalo dela. Sezona bo zanimiva!

In kaj nam je povedal predstavnik organizatorja? "Odločili smo se, da letos pripravimo dve dirki - prva se je ravno iztekla, druga, za državno prvenstvo, pa bo na sporedu 22. maja. Z razpletom današnje dirke smo v društvu zadovoljni, čeprav smo imeli malo časa za pripravo. Veseli smo, da se je našla ekipa profesionalcev in prostovoljcev, ki je prijela za delo, še bolj pa nas veseli, da nam je v Prekmurju uspelo ponovno obuditi motokros! Naš naslednji korak je, da začnemo delati na podmladku - to je spričo 12-letnega premora, ki ga je doživela ta steza v preteklih letih, naša prioriteta. Kakor koli, 22. maja na stezi v okviru dirke za državno prvenstvo v Mačkovcih praznujemo 50-letnico motokrosa v Prekmurju - na dirki pričakujemo udeležbo najboljših dirkačev, vmes pa vse, tekmovalce in rekreativce, v Mačkovce vabimo na treninge." je po podelitvi povedal podpredsednik komisije za šport pri društvu Tadej Ružič.

Tako: včeraj je bil za slovenski motokros izjemen dan - Jan Pancar je zmagal v Mačkovcih, Tim Gajser pa na peti dirki svetovnega prvenstva.

Naslednja dirka za pokalno in amatersko prvenstvo Slovenije bo 9. maja v Orehovi vasi, Tima pa boste lahko srečali že to nedeljo na progi Škedenj pri Slovenskih Konjicah, kjer bo na sporedu druga dirka za državno prvenstvo. Celotne rezultate si lahko ogledate na www.speed-timing.hr, novice, koledar dirk ter druge koristne informacije pa dobite na sport.amzs.si!

Tekst in foto: AMZS Sport – MX press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"