Pripravljeni na dirko Red Bull Romaniacs?

14. 7. 2015 | Tina Torelli
Deli

Na današnjem zloglasnem prologu Romaniacsov je bil Jonny Walker ponovno brez konkurence. Miha Špindler se je zataknil v "smetnjaku", Miloš Novakovič obtičal v gumi. Uvod je tračarsko "rumen", a šova je konec in začenja se dirka: prvi off road dan od štirih, 600 km praktično neprehodnega terena in konkurenca brez konkurence.

V gozdove Južnokarpatskega gorovja v Transilvaniji se bo jutri zjutraj ob šestih na "progo" podalo skoraj 330 ekstremnih endurašev iz 37 držav. Največ je Angležev, Nemcev in Avstrijcev, po številu jim sledijo tekmovalci iz Nove Zelandije, Južnoafriške republike in Nizozemske. V množici neustrašnih rajderjev (ja, Romaniacsi zaradi dolžine dirke dejansko veljajo za najtežjo ekstremno enduro preizkušnjo) so tudi tekmovalci iz Indije, Sudana, Koreje in Ekvadorja.

Dirka Red Bull Romaniacs je letos na sporedu že 12. leto, nekoliko spremenjena, a nič lažja. Letos so tekmovalcem sicer prihranjene selitve iz kraja v kraj, zato pa bodo njihovi dnevi še daljši, trasa tehnično še zahtevnejša, traserji pa so vanjo skrili še več pasti. Na prologu, ki v Sibiu privabi večtisočglavo množico, je s konkurenco in ovirami gladko pometel Jonny Walker. 23-letni Anglež je lani snel krono štirikratnemu zmagovalcu Romaniacsov Grahamu Jarvisu, ki se je ga je počasi že prijemal vzdevek "Kralj Karpatov". Jarvis je kljub dejstvu, da je od talentiranega Walkerja starejši kar 17 let, še kako v igri za zmago in pripravljen na ekstremni enduraški "državni udar". Tretje mesto na prologu v zlatem "profi" razredu je zasedel Alfredo Gomez, ki ima rad stopničke, te pa njega.

Slovenci imamo letos dva razloga za stiskanje pesti: na dirki imamo dva težka borca, Miho Špindlerja in Miloša Novakoviča. Današnji prolog sta sicer po lastnih besedah odpeljala povprečno in ne čisto brez komičnih elementov. Špindler je bil odlično na poti, a se je v drugem krogu zataknil v "smetnjaku", kot je sam rekel, in je zato danes startal kot 19. Za Novakoviča, ki je na koncu dosegel 64. mesto, so bile usodne gume, iz katereih se je komaj odpletel. Po rezultatih sodeč je bilo tistih, ki so imeli večje težave od njiju, še mnogo mnogo več.

A dirka se zares začenja šele jutri. Tekmovalce čakajo vrtoglavi spusti, vzponi, skale in globoka voda. Zanimivo bo! Akcijo lahko spremljate v živo na www.redbullromaniacs.com, o slovenskih napredkih pa bomo poročali tudi mi.

Tekst: Tina T

Fotografije: Irina Gorodniakova in Toni Podobnik

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol