MotoGP: Kaj se je v resnici zgodili (odplaknjen naslov?)

31. 8. 2015 | Primož Jurman
Deli

Dirka za Veliko nagrado velike Britanije se je nedeljo v Silverstonu odvrtela drugače kot je kazalo po sobotnih kvalifikacijah. Pri tem je imelo velik vpliv na razplet dirke in morda celo sezone tudi muhasto angleško vreme.

Če je bil v petek najhitrejši Lorenzo (Yamaha), v soboto pa vesoljsko hiter (Marquez), je bil v nedeljski dirki najbolj spreten Rossi (Yamaha). Izračuni in kalkulacije, ki so jih v moštvih delali po sobotnih kvalifikacijah, ko je Marquez dominantno napovedal naskok na nedeljski dirki, in ko se je Lorenzu obetalo drugo mesto, so se izkazali kot nekoristni. Vmes je namreč poseglo muhasto angleško vreme, ki je zalilo stezo že v nedeljskem jutranjem ogrevanju. V takšnih razmerah pa je najbolj spreten stari lisjak Rossi, ki mu je po četrtem mestu v kvalifikacijah tako zažarel žarek upanja.

Deževna loterija

Rossi je namreč mojster vožnje v dežju, Lorenzo v takšnih razmerah ni najhitrejši, Marquez je nekje vmes. Uganka je bil Dani Pedrosa, ki je po dirki v Brnu vozil še nekoliko poškodovan, dežja so bili veseli tudi angleški dirkači Crutchlow (Honda), Smith (Yamaha), Redding (Honda), ki so se v mladosti kalili prav v dežnih dirkah. Slednji je bil šesti in se naslednje leto seli k PramacDucatiju, Smith se je s izkazal s petim mestom, Crutchlowa pa je med dirko torpediral njegov moštveni kolega Miller. Štartna procedura se je zaradi vse močnejšega dežja zavlekla, mejila je že na kaos. Po prestavljenem štartu je imel dirko cel čas pod kontrolo Rossi, sledil mu je Marquez, ki pa je v lovu za Italijanom po dobri polovici dirke zdrsnil v pesek. Ostal je brez točk in kaj lahko se zgodi, da je zaradi tega padca morda dokončno izgubil naslov letošnjega prvaka. Lorenzo se je v cilj pripeljal kot četrti,s slabim okusom, saj je Rossi dirko končal pred njim. Presenečenje dirke je bil Petrucci (Ducati), ki je s poltovarniškim strojem ugnal tretjeuvrščenega Doviziosa (Ducati) na tovarniškem motociklu - očitno so bili Ducatijevitesti v Misanu uspešni. V dneh po dirki v Brnu so fantje testirali tudi Michelinove pnevmatike, pri tovarniških ekipah pa tudi že določene spremembe za sezono 2016.

Filmski vikend

Dirkaški vikend v Silverstonu je bil priložnost za premiero novega dokumentarca o MotoGP-ju, »Hittingtheapex«, ki prihaja septembra v kinematografe. V Angliji pa je bil gost na dirki med drugim tudi Brad Pitt, ki je tudi sam navdušen motorist.

VN Velike Britanije, Silverstone, 30.08.2015:

1. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - 46'15.617

2. Danilo PETRUCCI, OctoPramacRacing - +3.010

3. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team - +4.117

4. Jorge LORENZO, Movistar Yamaha MotoGP - +5.726

5. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - +11.132

Vrstni red:

1. Valentino ROSSI - 236

2. Jorge LORENZO - 224

3. Marc MARQUEZ - 159

4. Andrea IANNONE - 150

5. Andrea DOVIZIOSO - 120

Primož Jurman

Foto: Dorna, moštva

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol