Walker veliki zmagovalec Romaniacsov, Špindler odličen deseti

20. 7. 2014
Deli

Včeraj se je v Sibiu v Romuniji v pravi blatni kopeli zaključil 11. hard enduro reli Red Bull Romaniacs. Štirikratni zmagovalec Romaniacsov Graham Jarvis je moral krono predati izjemnemu Johnnyju Walkerju, ki je odvozil dirko svojega življenja. Na stopničke je stopil še simpatični Južnoafričan Wade Young, medtem ko se je Miha Špindler s svojo Beto zavihtel na fenomenalno deseto mesto takoj za tovarniške voznike.

Špindler se domov torej vrača z zlato medaljo z volčjo šapo okrog vratu in z izjemno izkušnjo v žepu. Romaniacsi so po mnenju večine dirkačev dejansko najtežja enduro dirka na svetu zaradi kar štirih off road dni, zelo strmih, spolzkih in skalnatih terenov. "Da bi preživel Romaniacse, bi moral leta in leta trenirati trial," mi je v cilju povedal Kanadčan, ki je že prvi dan odstopil, čeprav že vse življenje vozi enduro in bi v filmu glede na njegovo telesno konstitucijo lahko igral Herkula. Veliko tekmovalcev namesto poti navzgor ubira "chiken ways" ali kurje cik-cak poti in pol poti nosi motor, posledica česar je diskvalifikacija zaradi časa.

Napovedano presenečenje pred ciljno ravnino po skoraj navpičnim uphillom je bil bazen, ki ga je bilo mogoče prečkati po zelo ozki dilci - kar lepo število tekmovalcev se je tako na koncu še okopalo, da je bila mera pasti polna. Dirka, ki se je želi vsaj enkrat v življenju udeležeti vsak ekstremni enduraš, se je več kot odlično iztekla tudi za Nedeljka Matovića, ki jo je neuradno končal nekje okrog dvajstega mesta v Bronastem razredu. Za gledalce pa je zaključek dirke doživetje na visokih obratih: blato, pivo in rokenrol. Je dirka in rock koncert hkrati - čisti "lifting" za kocine ...

Tekst in foto: Tina

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol